Odveta EÚ: Americké tričká, motocykle aj whisky sú na zozname tovaru so zvýšeným clom

, ČTK Foto: SITA/AP

Minulý týždeň prezident Donald Trump oznámil, že USA zvýši dovozné clá na hliník a oceľ a zvýši daň z dovozu pre európskych výrobcov automobilov. V pondelok sa však obavy zmiernili, Trump navrhol cez tweet, že by mohol znížiť sadzby, ak by bola podpísaná "nová a spravodlivá" dohoda NAFTA.

Európska únia zvažuje odvetu, 25 percentné clo na dovoz širokej škály tovaru zo Spojených štátov, ak americký prezident Donald Trump neustúpi od plánu uvaliť clo v rovnakej výške na dovoz ocele. S odkazom na zoznam, ktorý vypracovala Európska komisia, to uviedla agentúra Bloomberg.

Na odvetnom zozname nájdeme tričká, košele, džínsy, kozmetika, motocykle alebo rekreačné lode v hodnote zhruba jednej miliardy eur. Ďalej pomarančový džús, burbon, kukurica a ďalšie poľnohospodárske produkty za 951 miliónov eur, poslednou skupinou je oceľ a priemyselné výrobky za 854 miliónov eur. Komisia bude o návrhu rokovať v stredu. Európske clá by sa mala dotknúť tovar v celkovej hodnote 2,8 miliardy eur.

Komisia už dávnejšie uviedla, že na navrhované americké dovozné clo 25 percent na oceľ a desiatky percent na hliník bude reagovať tvrdo. Hodlá sa tiež pripojiť k ostatným a napadnúť americké clá pred Svetovou obchodnou organizáciou. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker bude so svojím tímom o návrhu odvetných opatrení rokovať  na stredajšie schôdzi.

Oficiálnym dôvodom pre zavedenie ciel v USA je národná bezpečnosť, EK ale hovorí o snahe chrániť vlastných výrobcov. Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan pred pár dňami vyhlásil, že má značné obavy z dopadov obchodnej vojny a vyzval Biely dom, aby od zámeru upustil. Ryan pochádza z Wisconsinu, kde sídli výrobca motocyklov Harley-Davidson.

Trumpov zámer zaviesť clo na dovoz ocele a hliníka kritizuje aj Veľká Británia Politika Trumpov zámer zaviesť clo na dovoz ocele a hliníka kritizuje aj Veľká Británia. Ako napísal nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, na zozname EK sú produkty dôležité pre volebné obvody tých, ktorí Trumpove zámery podporujú. Napríklad burbon sa vyrába hlavne v Tennessee a v Kentucky, čo je domovský štát šéfa republikánskej väčšiny v Senáte Mitcha McConnella.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy