Produkcia ropy v USA bude pokračovať v budúcich piatich rokoch v raste

Produkcia bridlicovej ropy v Spojených štátoch by mala pokračovať v raste aj v nasledujúcich piatich rokoch, keďže ťažobné firmy sa po trojročnom útlme dokázali veľmi rýchlo zotaviť. Uviedla to v najnovšej prognóze Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA).
Podľa IEA k tomuto vývoju do veľkej miery dopomohla dohoda Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších producentov na čele s Ruskom o obmedzovaní produkcie. Cieľom bolo zlikvidovať nadbytok komodity na trhu a podporiť dovtedy klesajúce ceny ropy. Tie sa producentom ropy zvýšiť podarilo, čo však malo za následok zlepšenie pozície ťažobných firiem v iných krajinách, najmä v USA. Tie ťažia ropu z bridlíc a pri nízkych cenách komodity sa im ťažba neoplácala. Dohoda OPEC ich tak podporila a produkcia ropy v USA začala rásť.
IEA očakáva, že produkcia krajín mimo OPEC vzrastie do roku 2023 o 5,2 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov) na 63,3 milióna barelov/deň. Na celosvetovom raste produkcie, ktorý by mal v najbližších piatich rokoch predstavovať 6,4 milióna barelov denne, by sa ropa z bridlíc mala podieľať viac než 50 %.
„Aj napriek diskusiám o finančnej disciplíne a väčšiemu zameraniu sa na zisk než na rast produkcie, americké ťažobné firmy rýchlo zareagovali na stabilizáciu a neskôr rast cien ropy,“ uviedla IEA.
Podľa organizácie sa produkcia ropy v Spojených štátoch zvýši do roku 2023 o 2,7 milióna barelov na 12,1 milióna barelov denne. Minulý rok IEA vo svojej 5-ročnej prognóze uvádzala, že produkcia bridlicovej ropy v USA vzrastie do roku 2022 o 1,4 milióna barelov denne.
V prípade kvapalného zemného plynu by podľa súčasnej prognózy mal rast predstavovať 1 milión barelov denne na 4,7 milióna barelov/deň. Celková produkcia kvapalných uhľovodíkov by tak mala v roku 2023 dosiahnuť v USA takmer 17 miliónov barelov denne. Na porovnanie, v roku 2017 dosiahla 13,2 milióna barelov/deň. Spojené štáty by sa tak do piatich rokov mali stať najväčším producentom kvapalných uhľovodíkov na svete, pričom objemom produkcie by mali výrazne prekonávať produkciu v iných krajinách.

Súvisiace články

Aktuálne správy