Maloobchod eurozóny aj celej EÚ v januári medzimesačne klesol o 0,1 %

Medziročne boli januárové maloobchodné tržby eurozóny vyššie o 2,3 % a v rámci celej EÚ o 2,7 %, slovenský maloobchod medzimesačne oslabil o 1 %, ale medziročne vzrástol o 4,3 %.

Sezónne upravené tržby maloobchodu v eurozóne aj v rámci celej 28-člennej Európskej únie v januári medzimesačne klesli o 0,1 percenta po tom, ako v decembri v eurozóne oslabili o jedno percento a v rámci celej EÚ o 0,9 percenta. Medziročne sa maloobchod eurozóny podľa kalendárne upravených údajov zväčšil o 2,3 percenta a v rámci celej EÚ posilnil o 2,7 percenta. Vyplýva to z odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostatu, ktorý o tom informoval v pondelok.

Na Slovensku maloobchodné tržby v januári podľa kalendárne a sezónne upravených údajov Eurostatu medzimesačne oslabili výraznejšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj celú EÚ, a to o jedno percento. Medziročný kalendárne upravený rast maloobchodu v SR však bol výraznejší ako v celej eurozóne aj v rámci celej EÚ, keďže tržby posilnili o 4,3 percenta.

V rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, maloobchod v januári medzimesačne najviac oslabil v Estónsku (-2,4 %), Belgicku (-1,6 %) a na Malte (-1,4 %). Najvýraznejší medzimesačný rast evidovali v Lotyšsku (2,1 %), Fínsku (1,3 %), Maďarsku (1,1 %) a Rakúsku (0,7 %). Medziročne maloobchod najviac vzrástol v Rumunsku (11 %), Maďarsku (7,5 %), Lotyšsku (7,2 %) a vo Francúzsku (6,3 %). Medziročný pokles maloobchodných tržieb nastal v Estónsku (-0,9 %) a Belgicku (-0,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy