Maloobchodný predaj v eurozóne aj v EÚ v januári medzimesačne klesol

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej 28-člennej Európskej únii (EÚ) sa v januári 2018 po očistení od sezónnych vplyvov znížil oproti decembru zhodne o 0,1 % . Vyplýva to z predbežného odhadu Eurostatu, štatistického úradu Európskej únie.
Na ilustráciu, v decembri 2017 klesol objem maloobchodného predaja o 1 % v eurozóne a o 0,9 % v EÚ.
V medziročnom porovnaní a po úprave o kalendárne vplyvy sa index maloobchodného predaja v januári zvýšil o 2,3 % v euroregióne o 2,7 % v celej Únii.
Dôvodom januárového medzimesačného poklesu maloobchodného predaja v eurozóne, bolo zníženie predaja nepotravinových výrobkov o 0,3 % a potravín, nápojov a tabaku o 0,2 %. Ale predaj automobilových palív vzrástol o 0,1 %.
V EÚ klesol predaj potravín, nápojov a tabaku o 0,3 % a nepotravinových výrobkov o 0,2 %, zatiaľ čo predaj palív sa zvýšil o 0,3 %.
Spomedzi členských štátov, ktorých údaje za január má Eurostat k dispozícii, najväčší medzimesačný pokles maloobchodného predaja zaznamenali v Estónsku (-2,4 %), Belgicku (-1,6 %) a na Malte (-1,4 %), zatiaľ čo najstrmší nárast nahlásili Lotyšsko ( 2,1 %), Fínsko (1,3 %), Maďarsko (1,1 %) a Rakúsko (0,7 %).
V medziročnom porovnaní k januárovému rastu maloobchodného predaja v eurozóne najviac prispelo zvýšenie odbytu nepotravinárskych výrobkov, o 3,8 %, kým predaj potravín, nápojov a tabaku stúpol o 0,8 % a palív o 0,2 %.
V EÚ najviac vzrástol predaj nepotravinárskych výrobkov, o 4,2 %, nasledujú palivá (1,7 %) a potraviny, nápoje a tabak (0,6 %).
V rámci členských štátov EÚ najväčší nárast celkového objemu maloobchodného predaja dosiahli v januári v Rumunsku (11 %), Maďarsku (7,5 %), Lotyšsku (7,2 %) a Francúzsku (6,3 %), zatiaľ čo jeho pokles zaznamenali v Estónsku (-0,9 %) a Belgicku (-0,2 %).
Na Slovensku maloobchodný predaj v januári medzimesačne klesol o 1 % a medziročne stúpol o 4,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy