Mesto Nitra si na financovanie investičných akcií vezme vyše dvojmiliónový úver

Mesto Nitra si vezme vyše dvojmiliónový úver, z ktorého chce financovať viaceré investičné akcie. Sú medzi nimi rekonštrukcie školských zariadení a opravy kanalizácie i viacerých komunikácií. Radnica ich plánuje zrealizovať do konca tohto roka.
Prijatie úveru v celkovej hodnote 2.080.000 eur schválili mestskí poslanci na svojom marcovom rokovaní. Peniaze z neho budú využité pri financovaní siedmich projektov. Je medzi nimi nákup techniky pre Stredisko mestských služieb, oprava komunikácie na Nábreží mládeže i vybudovanie odbočovacieho pruhu a parkoviska na Škultétyho ulici. „Z úveru sa bude robiť aj oprava kanalizácie, zateplenie budov materských škôl Štiavnická a Beethovenova, a tiež opravy parkovísk na Wilsonovom nábreží a pred poliklinikami na sídliskách Chrenová a Klokočina,“ povedal primátor Jozef Dvonč.
Nitra v súčasnosti spláca bankové úvery v celkovej výške 12.051.815,62 eur. Podľa hlavnej kontrolórky mesta Dariny Keselyovej prijatie novej pôžičky nezvýši zadlženie mesta nad zákonný limit. Ako pripomenula, celková suma dlhu obce nesmie prekročiť 60 percent skutočných bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka. „Pomer nesplatených bankových úverov a dodávateľských úverov k 28. februáru 2018 ku skutočným bežným príjmom predchádzajúceho roka predstavuje 40,87 percenta. Podmienky pre prijatie nového úveru vo výške 2.080.000 eur sú v zmysle zákona dodržané,“ dodala Keselyová.

Súvisiace články

Aktuálne správy