Exxon Mobil odchádza zo spoločného podniku s firmou Rosnefť

Odchod zo spoločného podniku bude americkú ropnú spoločnosť stáť zhruba 200 mil. USD, dôvodom ukončenia partnerstva sú prekážky vyplývajúce z platných sankcií USA proti Rusku.

Americký ropný gigant Exxon Mobil odíde zo spoločného podniku s ruskou štátnou firmou Rosnefť, ktorá je najväčšou ropnou spoločnosťou v krajine. Dôvodom sú sankcie zo strany USA a Európskej únie proti Rusku. Exxon uviedol, že o ukončení partnerstva rozhodol ešte v závere roku 2017. Korporácia očakáva, že formálne začne odchod v roku 2018, s nákladmi v sume približne 200 mil. USD, konštatoval Exxon.

Americká ropná spoločnosť podpísala dohodu s firmou Rosnefť v roku 2011 s cieľom ťažiť v náročnom prostredí ruských arktických vôd. Dohoda sa však dostala pod tlak po tom, ako USA v roku 2014 prijali proti Rusku sankcie pre inváziu na Ukrajinu. Sankcie sa síce netýkajú dohôd, ktoré boli predtým uzavreté, ale zakazujú akékoľvek kontakty s generálnym riaditeľom spoločnosti Rosnefť Igorom Sečinom. To vytvorilo pre partnerstvo sériu prekážok. Exxon požiadal o výnimku ale bez úspechu.

Súvisiace články

Aktuálne správy