Predvolebný prejav: Putin sľubuje boj proti chudobe, odprezentoval nové zbrojné systémy

, CNBC;AP;ČTK Foto: SITA/AP

Za najvyššiu prioritu považuje ochranu ruských občanov a zlepšenie ich blahobytu. Podľa Putina je neprijateľné, že 20 miliónov ľudí v Rusku žije pod hranicou chudoby.

"Rusko stojí pred bodom zlomu svojej histórie, ale čelí mnohým výzvam, vrátane potreby zlepšiť kvalitu života všetkých Rusov", povedal vo štvrtok prezident Vladimir Putin. "V Rusku máme stále veľa problémov," upozornil na nebezpečenstvo, že Rusko v mnohom zaostáva. Vo svojej reči pred zástupcami najvyšších predstaviteľov a zákonodarcov Putin uviedol, že 20 miliónov Rusov v súčasnosti žije pod oficiálnou hranicou chudoby, čo je približne 180 dolárov mesačne. "Musíme obnoviť náš systém zamestnanosti… musíme vytvoriť moderné, dobre platené pracovné miesta a udržateľný dlhodobý rast príjmov." Nové výzvy sú na dohľad, dodal, vrátane technologických zmien a potreby posilniť lokálnu vládu a súdnictvo. "Musíme byť otvorení novým myšlienkam a iniciatívam," povedal.

Išlo o posledné verejné vystúpenie Putina pred prezidentskými voľbami 18. marca.

Slabá opozícia, či pretrvávajúce obťažovanie politických protivníkov posilňuje očakávania, že Putin pohodlne zvíťazí a vstúpi do svojho štvrtého funkčného obdobia. Preferencie ruského lídra dosahujú 80 percent, napriek hospodárskemu spomaleniu spôsobenému pokračujúcim napätím so Západom a poklesom svetových cien ropy.

Témy ako podpora výdavkov na materstvo, zlepšenia stavu nemocníc a starostlivosti o deti, ako aj rozvoj miest, vzdelávanie, dostupné bývanie a znižovanie sadzieb hypoték sú vybrané citlivo, aby pred voľbami apelovali na voličov. Putin sa zaviazal, že štát vynaloží v nasledujúcich šiestich rokoch 3,4 bilióna rubľov (60,07 mld. USD) na podporu rodín a demografického rastu. Podľa Putina Rusko musí podniknúť kroky na zlepšenie systému zdravotnej starostlivosti a zamerať sa na zvýšenie priemernej dĺžky života, ktorá je dnes 73 rokov, na viac ako 80 rokov v nasledujúcom desaťročí.

Taktiež sľúbil presunúť 5 % hrubého domáceho produktu na zdravotnú starostlivosť a povedal, že krajina musí investovať 11 biliónov rubľov (194,32 miliardy dolárov) na cestnú infraštruktúru.

Rusko by sa malo usilovať o to, aby sa dostalo medzi päť najväčších ekonomík sveta a v najbližších desiatich rokoch zvýšilo svoj HDP na obyvateľa o 1,5 percenta. Oznámil Putin za potlesku zákonodarcov.

Silný vodca je dominantnou silou v politickom živote Ruska. Od roku 1999, kedy sa prvýkrát stal predsedom vlády si vystriedal túto pozíciu s prezidentskou. Ruská ústava neumožňuje prezidentom slúžiť viac ako dve po sebe idúce obdobia. Putinov kritici tvrdia, že je čoraz autokratickejším a že v Rusku neexistuje politická pluralita. Niekoľko kritikov, z ktorých najvýznamnejší bol bývalý podpredseda vlády Boris Nemcov, zomreli za podozrivých okolností, čím sa politika v Rusku stala niečo ako smrteľný obchod. Kremeľ poprel akúkoľvek angažovanosť a vyšetrovania Nemcovej smrti sa ujal samotný Putin. Niet pochýb o tom, že Putin zabezpečil obrodu Ruska a urobil z nej globálnu superveľmoc počas svojho pôsobenia, hoci v tomto procese na jednej strane stratil a na strane druhej  získal priateľov.

Krajina je stále pod medzinárodnými sankciami za anexiu Krymu v roku 2014, ako aj údajnú účasť v v proruskom povstaní na východnej Ukrajine v tom istom roku. Sankcie ublížili ruskej ekonomike, hoci minulý rok sa z recesia zotavila. Medzinárodný menový fond predpovedá pre tento rok rast hrubého domáceho produktu o 1,7 percenta.

Rusko má v súčasnosti veľký vplyv na Blízkom východe, v Sýrii podporilo kontroverzného vodcu Bashara al Assada a v mierovom procese zohráva dôležitú úlohu pri riešení občianskej vojny. Zároveň priťahuje pozornosť zo strany USA, napriek očividne srdečným vzťahom medzi prezidentom Donaldom Trumpom a Vladimirom Putinom, kvôli vyšetrovaniu, či sa Rusko nejakým spôsobom podieľalo na zasahovaní do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Vo vyšetrovani už padli obvinenia jednotlivcov aj firiem zo snahy podkopať dôveryhodnosť Trumpovho súpera Hillary Clintonovej. Kremeľ popiera akúkoľvek účasť.

Za vrchol posolstvo hlavy štátu ruské médiá označili obsiahlu pasáž o výzbroji ruskej armády. Putin ju takmer výhradne venoval uisťovaniu, že ruské ozbrojené sily sú schopné prekonať americkú protiraketovú obranu. Informoval o nových typoch strategických rakiet a systémov, ktoré sú podľa neho schopné prekonať akúkoľvek obranu protivníka. O hybridných a kybernetických zbraniach, ktoré podľa západných rozviedok Rusko aktívne využíva, sa vo svojom prejave prezident nezmienil.

Súčasťou Putinovej reči bola pôsobivá veľkoplošná projekcia nových zbrojných systémov, ktorú prítomní ocenili búrlivým potleskom postojačky. "Demonštrácia možností ruských ozbrojených síl privedie k rozumu akéhokoľvek agresora," odpovedal ruský vodca na ovácie poslancov. Ich nadšenie vyvolávali informácie o nových podmorských systémoch s medzikontinentálnym dosahom a jadrovou náložou, o laserových systémoch, nových nadzvukových zbraniach alebo raketách nezachytiteľných radarmi.

Na vyzbrojovania americkej armády Rusko odpovedalo prielomom v budovaní strategického potenciálu vrátane novej generácie ťažkých medzikontinentálnych rakiet Sarmat, povedal prezident. Oznámil, že koncom minulého roka ruská armáda úspešne vyskúšala nový typ balistickej rakety na jadrový pohon. Raketa má neobmedzený dolet a jej letová dráha je nepredvídateľná. "Nikto vo svete také rakety nemá," zdôraznil Putin. Zásadnejšie stanoviská k svetovým krízam jeho predvolebný  prejav neobsahoval.

Súvisiace články

Aktuálne správy