SR má pre výrobné a logistické spoločnosti strategickú polohu

Slovensko má pre rad medzinárodných výrobných aj logistických spoločností strategicky výhodnú pozíciu s dobrou dostupnosťou na trhy strednej a východnej Európy, aj Rakúska. Pre TASR to uviedol manažér pre prenájom a výstavbu spoločnosti Prologis Martin Stratov, ktorá je prevádzkovateľom a vlastníkom priemyselných nehnuteľností.
Najmä západná časť krajiny má podľa neho výborne rozvinutú infraštruktúru. „Dopyt po priestoroch, či už na výstavbu na mieru alebo špekulatívnu, preto na Slovensku zostáva vysoký. Netvrdil by som, že by Maďarsko alebo Balkán predstavovali pre Slovensko konkurenciu,“ povedal Stratov.
Zároveň však konštatoval, že v okolí maďarskej Budapešti, rumunskej Bukurešti alebo na západe Rumunska sú lokality s vysokým dopytom po priemyselných a logistických nehnuteľnostiach. Každá z týchto lokalít je ale veľmi špecifická a ich cieľové trhy sa líšia, dodal.
V súvislosti s hlavným kritériom pre umiestnenie skladu alebo siete distribučných centier povedal, že je ním blízkosť ku klientovi alebo konečnému užívateľovi.
V prípade e-commerce je podľa neho lokácia distribučných centier dôležitá pre optimálne pokrytie jednotlivých trhov. „Pri výrobných spoločnostiach je veľký dôraz na dostupnosť pracovnej sily, vzdelanie, pracovné skúsenosti a výšku mzdových nákladov,“ uzavrel Stratov.

Súvisiace články

Aktuálne správy