Japonská ekonomika aj vo 4. štvrťroku rástla,už 8. kvartál po sebe

Japonská ekonomika aj v poslednom štvrťroku 2017 rástla, už ôsmy kvartál v rade. To je najdlhšie obdobie jej expanzie od konca 80. rokov minulého storočia. Vyplýva to z údajov, ktoré v stredu zverejnila vláda v Tokiu.
Hrubý domáci produkt (HDP) Japonska sa v poslednom štvrťroku 2017 zvýšil o 0,1 % oproti predchádzajúcim trom mesiacom, uviedol úrad. Tento výsledok však zaostal za očakávaniami analytikov, ktorí počítali so spomalením rastu HDP vo 4. kvartáli na 0,2 % z 0,6 % v 3. štvrťroku.
Aj v medziročnom porovnaní japonská ekonomika v období október-december citeľne spomalila. Jej výkon totiž stúpol len o 0,5 % po revidovanej expanzii o 2,2 % v predchádzajúcich troch mesiacoch (o 2,5 % pri rýchlom odhade). Analytici predpovedali tretej najväčšej svetovej ekonomike v poslednom kvartáli vlani medziročný nárast HDP o 0,9 %.
Japonskú ekonomiku v závere minulého roka potiahli spotrebiteľské výdavky aj investície japonských firiem.
Konkrétne, súkromná spotreba, ktorá sa podieľa približne 60 % na výkone ekonomiky, vo 4. kvartáli stúpla o 0,5 % po 0,6-% poklese v predchádzajúcom štvrťroku a firemné investície sa zvýšili o 0,7 %, menej ako v 3. štvrťroku, keď vzrástli o 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy