Britská ekonomika je v horšom stave, ako sa predpokladalo

Priemyselná produkcia krajiny v decembri medzimesačne klesla o 1,3 % a zahraničný obchod krajiny skončil v deficite 4,9 mld. libier (GBP), ktorý je najhorší od septembra 2016.

Séria údajov z ekonomiky Veľkej Británie naznačila, že hospodárstvo krajiny neukončilo rok 2017 v takej silnej forme, ako sa doteraz predpokladalo. Deň po tom, ako Bank of England signalizovala, že by mohla zvýšiť úroky rýchlejšie, britský štatistický úrad v piatok informoval, že britská priemyselná produkcia v decembri medzimesačne klesla o 1,3 percenta a zahraničný obchod krajiny skončil v deficite 4,9 mld. libier (GBP). Išlo o najhorší deficit od septembra 2016. „Veľká Británia naďalej zaostáva za inými rozvinutými trhovými ekonomikami a rastie iba polovičným tempom v porovnaní s USA a eurozónou,“ povedal ekonóm ING James Knightley.

Minulý mesiac britský štatistický úrad odhadol, že ekonomika krajiny v poslednom štvrťroku 2017 medzikvartálne posilnila o 0,5 percenta. Aj keby úrad nerevidoval údaje o raste ekonomiky nadol, keď tento mesiac zverejní nový odhad, údaje o zahraničnom obchode podľa ekonómov pravdepodobne donútia centrálnu banku vziať si pauzu na uvažovanie.

Guvernér centrálnej banky Mark Carney uviedol, že exportéri sú v súčasnosti „svetlým bodom“. Avšak podľa Samuela Tombsa, ekonóma spoločnosti Pantheon Macroeconomics, „najnovšie údaje o obchode by mali zmierniť optimizmus centrálnej banky, že ekonomika získava novú rovnováhu a profituje z rastu obchodu.“

Súvisiace články

Aktuálne správy