Britské banky stratia po brexite prístup k finančnému sektoru EÚ

Európska únia (EÚ) zvyšuje pred dôležitou fázou rokovaní tlak na britské banky. Britské finančné domy po brexite stratia prístup k finančnému sektoru Únie, uviedli pre agentúru Reuters diplomati EÚ.

Európska únia (EÚ) zvyšuje pred dôležitou fázou rokovaní tlak na britské banky.
Britské finančné domy po brexite stratia prístup k finančnému sektoru Únie, uviedli pre agentúru Reuters diplomati EÚ. Aj v prípade uzavretia dohody o voľnom obchode budú možnosti londýnskych bánk obmedzené a regulované v súlade s pravidlami príslušných segmentov. Rokovania medzi EÚ a Britániou o budúcich obchodných vzťahoch sa začnú na jar.
Predstavitelia EÚ informovali diplomatov 27 členských štátov Únie o východiskovej situácii pripravovaných rokovaní s britskou vládou. Britskej premiérke Therese Mayovej je jasné, že v hre je veľa. Londýn je jedným z najväčších finančných centier na svete a finančný sektor je jedným z najdôležitejších sektorov britskej ekonomiky. Profituje z takzvaných pasových práv, ktoré umožňujú, aby finančné firmy z Londýna ponúkali svoje produkty a služby v celej EÚ.
Británia o túto výhodu po brexite príde. EÚ už odmietla príslušné požiadavky londýnskeho finančného sektora. Bankový sektor nie je možné posudzovať nezávisle od spoločného trhu, uviedol jeden z diplomatov.
Bankový sektor môže byť súčasťou dohody o voľnom obchode, ktorú je ešte potrebné vyrokovať. Predpokladom je, že Brusel bude pokladať britský bankový dohľad za rovnocenný dohľadu EÚ. „Posolstvom bolo, že vzhľadom na britské výhrady je dohoda o voľnom obchode jediným možným spôsobom spolupráce,“ povedal iný diplomat. Banky sa však potom musia pripraviť na obmedzenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy