Nafta neočakáva v tomto roku výrazné zmeny v slovenskej energetike

Slovenský prevádzkovateľ zásobníkov plynu v tomto roku bude sledovať najmä vývoj v projekte plynovodu Nord Stream 2.

Prevádzkovateľ podzemných zásobníkov zemného plynu, spoločnosť Nafta, neočakáva v slovenskej energetike v tomto roku výrazné zmeny. „V slovenskej energetike budeme nadväzovať na rok 2017,“ povedal pre portál vEnergetike.sk generálny riaditeľ Nafty Martin Bartošovič. V svetovej, respektíve európskej energetike bude podľa neho pokračovať trend rozvíjania takzvanej zelenej energie na úkor tradičných zdrojov a ďalej sa bude v zmysle stratégie EÚ pokračovať v snahe budovať nízkouhlíkovú ekonomiku.

Slovenský prevádzkovateľ zásobníkov plynu v tomto roku bude sledovať najmä vývoj projektu plynovodu Nord Stream 2. „Vývoj tohto projektu do budúcnosti môže mať dopad na väčšie alebo menšie potreby skladovacích kapacít pre zemný plyn v strednej Európe a samozrejme dopad na prepravu plynu cez susednú Ukrajinu, ako aj možné prekreslenie mapy aktívne využívaných ciest na dopravu plynu v Európe. Zaujímavé bude sledovať aj snahy Ukrajiny o zvyšovanie domácej ťažby plynu a jej snahu znižovať závislosť na dovoze plynu zo zahraničia,“ konštatoval Bartošovič.

Spoločnosť Nafta nevidí v slovenskej energetike veľké problémy, ktoré by mala akútne v tomto roku riešiť vláda. „Slovenský sektor energetiky je pomerne stabilizovaný, a teda nie je možné hovoriť o neodkladných opatreniach. Z dlhodobého hľadiska je z pohľadu našej spoločnosti kľúčová skôr zmena vnímania dôležitosti zemného plynu v rámci energetického mixu,“ uzavrel Bartošovič s tým, že zemný plyn predstavuje ekologický a ekonomicky výhodný zdroj energie, ktorý má potenciál vhodne dopĺňať obnoviteľné zdroje.

https://venergetike.sk/special-energetici-ich-ocakavania/

Súvisiace články

Aktuálne správy