Neupravená miera nezamestnanosti v Nemecku v januári stúpla

V dôsledku sezónnych faktorov sa nezamestnanosť v krajine zvýšila na 5,8 % z decembrových 5,3 %, ale podľa sezónne upravených údajov klesla na 5,4 % z úrovne 5,5 %.

Neupravená miera nezamestnanosti v Nemecku v januári v dôsledku sezónnych faktorov stúpla na 5,8 percenta z decembrových 5,3 percenta, ale základný trend vývoja na trhu práce najväčšej európskej ekonomiky zostal pozitívny. Spolkový úrad práce v stredu informoval, že počet nezamestnaných sa v januári podľa neupravených údajov zvýšil o 185 tisíc na 2,57 milióna. V medziročnom porovnaní bol však počet ľudí bez práce nižší o 207 tisíc.

Zvýšenie neupravenej miery nezamestnanosti je v januári typickým javom, ale šéf nemeckého úradu práce Detlef Scheele uviedol, že nárast bol tentoraz menší ako zvyčajne. Podľa sezónne upravených údajov nezamestnanosť v Nemecku v januári klesla na 5,4 percenta z úrovne 5,5 percenta a počet nezamestnaných sa oproti predošlému mesiacu znížil o 25 tisíc. Tento vývoj bol mierne lepší, ako prognózovali ekonómovia, ktorí odhadovali, že podľa sezónne upravených údajov počet ľudí bez práce klesne o 17 tisíc.

Súvisiace články

Aktuálne správy