Budapešť získala carsharing, spolupracuje aj s verejnou dopravou

Možnosť požičať si auto a zanechať ho na akomkoľvek mieste podľa vlastného výberu poskytujú v metropolách služby zdieľania automobilov - carsharingu.

Možnosť požičať si auto a zanechať ho na akomkoľvek mieste podľa vlastného výberu poskytujú v metropolách služby zdieľania automobilov – carsharingu. Jednu z nich, spolupracujúcu s verejnou dopravou aj so službou zdieľaných bicyklov, spustila tento týždeň v Budapešti Skupina MOL. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Slovnaft, člena Skupiny MOL, Anton Molnár.
„Mobilita predstavuje dôležitý smer v stratégii skupiny do roku 2030,“ vysvetlil výkonný riaditeľ útvaru služieb pre zákazníkov Peter Ratatics s tým, že spoločnosť sa chce zúčastniť „prerodu“ dopravy v strednej Európe a poskytnúť zákazníkom všetok tovar a služby, ktoré na ceste potrebujú. Ponuka carsharingu, ktorá bude podľa neho hrať kľúčovú úlohu v systéme dopravy veľkých miest, zapadá do tejto stratégie.
Spoločnosť očakáva, že zmeny v správaní spotrebiteľov, ako je menšia potreba vlastniť vozidlo, spolu s rastúcim environmentálnym povedomím, prinesú zvýšený dopyt po službách carsharingu, ktoré môžu významne ovplyvniť kvalitu ovzdušia a dopravné zápchy vo veľkých mestách.
Obyvatelia a návštevníci Budapešti môžu v pilotnej fáze využívať vozový park 100 elektrických a 200 klasických áut Volkswagen up! Skupina MOL plánuje do budúcnosti jej rozšírenie v maďarskom hlavnom meste i mimo neho a v konečnom dôsledku aj prevádzku plne elektrického vozového parku.

Súvisiace články

Aktuálne správy