Viete odkiaľ pochádza najdrahšia ropa na svete?

, oilprice.com Foto: SITA/AP

Do vyjadrenia výslednej ceny ropy vstupuje príliš veľa faktorov. Vzhľadom na kvalitu a umiestnenie je malajzijská ropa v súčasnosti najdrahšia na svete.

Cena ropy je daná jej fyzikálnymi vlastnosťami (hustota, obsah síry), ponukou a dopytom, vzdialenosti od hlavných obchodných miest, uzlov, potenciálnymi rizikami a všeobecným trhovým sentimentom. Aby toho nebolo málo, hlavnú úlohu pri stanovovaní cien zohrávajú špekulácie, keďže objem obchodovania s futures výrazne prevyšuje objem fyzických objemov.

Je vôbec možné určiť, ktorá je najdrahšia ropa na svete?

Najskôr je nutné nájsť najlacnejšiu surovinu na dnešnom trhu. Obchodníci s ropou často dostávajú ponuky na nákup z krajín, ktoré by sa ani nedali spájať s ťažbou ropy, preto bude rozumnejšie sústrediť sa na zavedené druhy, ich cenový vývoj je oveľa jednoduchšie sledovať.

Western Canadian Select, ťažká ropa bohatá na síru zo západnej Kanady, sa v decembri obchodovala za 30 dolárov za barel na West Texas Intermediate (WTI). Jej transport bol najdôležitejším faktorom pre tak masívnu zľavu po uzavretí ropovodu spoločnosti Transcanada Keystone medzi Albertom a Oklahomou v dôsledku úniku v Južnej Dakote. Ale ropovod nie je jediná príčina. Americká WTI sa obchodovala s významnou zľavou voči Brentu v dôsledku nadmerných zásob. Dostupnosť zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe ceny surovín – tá z dna oceánu má zvyčajne výhodu v porovnaní s vnútrozemskou, kvôli jednoduchšej preprave.

Vo všeobecnosti platí, že čím menej rafinovania surová ropa potrebuje, tým drahšia bude. Ľahká ropa by teda mala byť drahšia.

Saudskoarabská cenová prax odráža spôsob, akým sú ľahšie triedy ropy oceňované vyššie ako tie ťažšie. Každý mesiac Saudi Aramco oznamuje svoju oficiálnu predajnú cenu na nasledujúci mesiac aby konkurovala Ománu a či Dubaju (pre ázijské dodávky) alebo Brent futures (pre dodávky do severozápadnej Európy a Stredozemného mora ). Arabská ťažká ropa sa zvyčajne obchoduje so zľavou voči Brentu a rope Omán /Dubaj. Arabská Super Light sa konkrétne predáva pre ázijských zákazníkov s vysokým príplatkom v priemere 3-4 doláre za barel.


Ak vezmeme do úvahy uvedené skutočnosti, možno to bude prekvapujúce, ale najdrahšia ropa na svete je tá z Malajzie.

Tapis, malajzijská referenčná surová ropa, sa obchoduje v Singapure. Už dlhšie si drží titul najdrahšej ropy na svete. Ide o ľahkú ropu (API 43 – 45 °) s extrémne nízkym obsahom síry (0,04 percenta). V súčasnosti sa cena pohybuje okolo 70 USD za barel. Po spustení výroby v roku 1979 sa však produkcia od roku 1998 postupne znižuje, dnes dosahuje asi 200 000 barelov denne, čo je na úrovni spred 20 rokov. Preto sú najdrahšie ropy Kikeh (35 ° API, 0,1 percenta síry), Miri Light (36,3 ° API, 0,08 percenta síry) a Kimanis (38,6 ° API, 0,06 percent síry) ktoré sa obchodujú s prirážkou voči rope Brent v intervale 4,4 až 4,50 dolára za barel.

V mnohých smeroch vyvolala cenovú prirážku vzdialenosť. Rafinérie v Austrálii a juhovýchodnej Ázii sú ochotné zaplatiť mimoriadne prémie, aby mali suroviny skôr, ako by mali čakať na podobnú surovinu Brent (podobné kvalitatívne charakteristiky) či iné triedy, kým k ním dorazia.

Je dôležité poznamenať, že súčasná situácia a trhové podmienky nemusia nevyhnutne znamenať dlhodobejší trend. Súčasné trhové podmienky sú v mnohých ohľadoch ovplyvnené rozhodnutím OPECu z novembra 2016 o znížení produkcie ropy o 1,2 milióna barelov denne. Prevažná väčšina, viac ako 90 percent z produkčných škrtov, zasiahla ropu s vysokým obsahom síry. Následkom toho sa hrubé cenové rozdiely medzi surovinami zúžili. Navyše ​​hlavné ropné krajiny, ktoré sa nepripojili k dohode OPEC – konkrétne USA, Nigéria a Líbya – zvýšili v rokoch 2016 -2017 produkciu ľahkej ropy.

Medzinárodná námorná organizácia (IMO) navrhuje, aby od roku 2020 palivo pre tankeri obsahovalo max. 0,5 % síry, dnes je to 3,5 %. To by ovplyvnilo dopyt po palivovej rope čo by sa tiež odrazilo na jej cene.

Súvisiace články

Aktuálne správy