Divízia čínskej Alibaby nekúpi americkú MoneyGram, USA spojenie zablokovali

Čínska spoločnosť Ant Financial odstúpila od plánov prevziať americkú firmu MoneyGram International po tom, ako spojenie spoločností zablokovali USA. Dôvodom boli obavy o národnú bezpečnosť.
Alex Holmes, šéf spoločnosti MoneyGram, ktorá sa zaoberá peňažnými transfermi, uviedol, že firmám sa nepodarilo získať súhlas Výboru pre zahraničné investície v USA (CFIUS). Výbor skúma plánované akvizície amerických firiem zo strany zahraničných spoločností z pohľadu bezpečnosti.
Plánovanú akvizíciu spoločnosti MoneyGram v hodnote 1,2 miliardy USD (994,61 milióna eur) zverejnili firmy ešte v januári minulého roka. Ant Financial je súčasťou čínskeho internetového obchodu Alibaba Group a prevádzkuje online platobnú platformu AliPay.
CFIUS tak odmietol ďalšiu akvizíciu, ktorú v USA plánovala čínska spoločnosť, v obave z možného vplyvu Číny v citlivých sektoroch, ako sú technológie. Ako povedal Holmes, od oznámenia transakcie v januári minulého roka sa geopolitické prostredie výrazne zmenilo. „Napriek nášmu veľkému úsiliu spolupracovať s vládou USA je v súčasnosti jednoznačné, že CFIUS plánované spojenie firiem neschváli,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy