Británia má záujem pripojiť sa k dohode o Transpacifickom obchodnom partnerstve

Británia má záujem pripojiť sa k dohode o Transpacifickom obchodnom partnerstve (TPP) po tom, ako vystúpi z Európskej únie (EÚ). Uviedol to denník Financial Times (FT).
Denník napísal, že Británia začala neformálne rozhovory o vstupe do bloku v snahe posilniť export po brexite. A hoci sa Spojené štáty takmer pred rokom stiahli z rokovaní o vytvorení ambicióznej zóny voľného obchodu v Tichomorí, ďalšie krajiny regiónu sa zaviazali pokračovať v plánoch.
K TPP sa zatiaľ pripojilo 11 štátov v ázijsko-tichomorskom regióne: Japonsko, Austrália, Nový Zéland, Kanada, Mexiko, Brunej, Malajzia, Vietnam, Singapur, Čile a Peru. Štátny tajomník britského ministerstva obchodu Greg Hands však uviedol, že neexistuje žiadne geografické obmedzenie, ktoré by bránilo Británii v účasti.
„Nič nie je vylúčené,“ povedal pre Financial Times. „Pri takýchto mnohostranných vzťahoch nemusia byt žiadne geografické obmedzenia.“
Podľa pravidiel EÚ nemôže Británia uzatvárať nové obchodné dohody, kým je členom bloku, teda do konca marca 2019. Noviny v tejto súvislosti citovali nemenovaného predstaviteľa z členskej krajiny TPP, ktorý vyhlásil, že je „príliš skoro“ na to, aby diskutovalo o pripojení Spojeného kráľovstva pred brexitom.

Súvisiace články

Aktuálne správy