Nemeckí rybári žiadajú zachovať pre lode z EÚ vstup do britských vôd

Blížiaci sa odchod Veľkej Británie z EÚ vyvoláva znepokojenie v združení nemeckých rybárskych firiem loviacich najmä v Severnom mori. Celých 100 % svojho ročného povoleného výlovu sleďov totiž realizujú vo výsostných vodách Spojeného kráľovstva.
Pri najhoršej forme brexitu by nemecké lode nemohli loviť v britských vodách. Predseda nemeckého združenia morských rybárov Uwe Richter dodal, že výlov makrel v 200-míľovom britskom pásme dosahuje 50 % ročnej kvóty.
Združenie žiada Európsku komisiu, aby sa rokovania o budúcej spolupráci medzi EÚ a Britániou neobmedzili len na dohodu o výmene tovarov a služieb. Zachovanie možnosti, aby lode členov EÚ mohli loviť v britských vodách, by malo byť pevnou súčasťou pobrexitovej hospodárskej spolupráce. Richter zdôraznil, že aj britský rybársky priemysel bude v budúcnosti potrebovať Európu ako svoj dôležitý odbytový trh.
V nemeckom rybárskom združení sú tri firmy so sídlom v Bremerhavene, Cuxhavene a Sassnitzi. Spolu majú takmer 450 zamestnancov. Z nich 340 pôsobí na lodiach „ako plávajúci personál“. Za rybami sa vydávajú na ôsmich lodiach aj ďaleko do svetových oceánov. Na pevnine v rybárskom priemysle našlo prácu veľa ľudí, ktorí spracúvajú slede a iné dary morí. Zanedbateľný nie je ani počet tých, ktorí sa starajú o rozvoz hotovej produkcie do obchodov. Tvrdý brexit by ohrozil ich pracovné miesta.

Súvisiace články

Aktuálne správy