Každý deviaty Slovák súhlasí s opätovným schválením zákona o dôchodkovom sporení

Bratislava 28. januára (TASR) – Takmer 60 % občanov SR vo veku od 18 do 52 rokov považuje za správne, že poslanci opätovne schválili zákon o starobnom dôchodkovom sporení. Viac ako 90 % oceňuje, že peniaze na osobnom dôchodkovom účte sa budú môcť dediť. Viac ako 86 % súhlasí s tým, že zriadenie osobného dôchodkového účtu bude pre väčšinu občanov dobrovoľné. Vyplýva to z telefonického prieskumu agentúry Markant, ktorý uskutočnila na vzorke 401 respondentov v dňoch 22. až 23. januára tohto roku.

Takmer 74 % považuje za správne, že časť dôchodkových odvodov namiesto do štátneho systému pôjde na osobný dôchodkový účet vo vlastníctve občana. Vyššie dôchodky v novom dôchodkovom systéme očakáva 45 % respondentov.

Poslanci opätovne schválili zákon o starobnom dôchodkovom sporení 20. januára tohto roku, po tom, čo ho prezident 2. januára nepodpísal. Jeho hlavným cieľom je úprava kapitalizačného piliera v rámci nového trojpilierového dôchodkového systému SR. Tento druhý pilier bude založený na sporení jednotlivých občanov na osobné účty spravované súkromnými správcovskými spoločnosťami.

Súvisiace články

Aktuálne správy