Bežný účet platobnej bilancie za 11 mesiacov s prebytkom 0,5 miliardy Sk

Bratislava 28. januára (TASR) – Bežný účet platobnej bilancie skončil ku koncu novembra po prvýkrát od decembra 1995 s prebytkom vo výške 0,5 miliardy Sk a pri medziročnom zlepšení o 74,3 miliardy Sk.

Podľa informácií Národnej banky Slovenska (NBS) zaznamenala bilancia služieb výrazný pokles aktívneho salda, ktorý bol spôsobený vývojom vo všetkých jej zložkách. Najvýraznejšie poklesol prebytok dopravných služieb, v ktorých pokles príjmov, hlavne z tranzitu plynu, bol sprevádzaný rastom výdavkov. Na rozdiel od predošlých mesiacov bol v novembri, aj v dôsledku posilnenia kurzu koruny voči EUR a hlavne USD, zaznamenaný nižší rast príjmov od zahraničných turistov. Pokles príjmov a rast výdavkov spôsobil, že čisté príjmy zo zahraničného cestovného ruchu zostali za 11 mesiacov roku 2003 pod úrovňou rovnakého obdobia roku 2002. Zvýšenie deficitu v iných službách spolu sa prejavilo hlavne v poisťovacích a finančných službách a službách výpočtovej techniky.

Zmena metodiky pre výpočet kompenzácie pracovníkov spôsobila medziročné zlepšenie deficitu bilancie výnosov zo 17,8 miliardy Sk na 3 miliardy Sk. Mierny pokles deficitu výnosov z investícií, o 0,8 miliardy Sk, bol ovplyvnený rastom príjmov z rezerv NBS a poklesom platených úrokov z úverov, ktorých pozitívny efekt prevýšil rast platených úrokov z vládnych obligácií v slovenskej mene v dôsledku zmeny metodiky. Celkový vplyv zmeny metodiky na bežný účet bol pozitívny vo výške 2 miliardy Sk. Čisté príjmy z kompenzácie pracovníkov znížili deficit bežného účtu o 6 miliárd Sk a platené úroky z vládnych obligácií prispeli k zvýšeniu jeho deficitu o 4 miliardy Sk.

Zahraničný obchod SR skončil za 11 mesiacov s pasívnym saldom 10,9 miliardy Sk čo bolo o 72,3 miliardy Sk menej ako v rovnakom období roku 2002. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vzrástol vývoz o 23,6 % a dovoz o 10,1 %. V novembri vytvoril zahraničný obchod SR deficit 0,5 miliardy Sk a oproti novembru 2002 bol jeho výsledok lepší o 9 miliárd Sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy