Rast britského súkromného sektora sa zrýchlil

Z prieskumu Konfederácie britského priemyslu (CBI) však vyplýva, že v nadchádzajúcich troch mesiacoch britský súkromný sektor očakáva spomalenie rastu výroby.

Rast britského súkromného sektora sa v záverečnom kvartáli tohto roka zrýchlil. Firmy z odvetvia distribúcie, priemyselnej výroby a služieb, ktorých vo svojom prieskume oslovila Konfederácia britského priemyslu (CBI), väčšinou uviedli, že ich produkcia vzrástla a výsledná bilancia odpovedí je +19 percent. Ide o zlepšenie v porovnaní s trojmesačným obdobím septembra až novembra, kedy bola výsledná bilancia +6 percent. CBI o tom informovala vo štvrtok na svojej internetovej stránke.

V nasledujúcich troch mesiacoch však britský súkromný sektor očakáva spomalenie tempa rastu produkcie. Výsledná bilancia odpovedí v rámci prieskumu CBI je +4 percentá. Sektor služieb očakáva zastavenie rastu produkcie a odvetvia distribúcie a priemyslu predpokladajú spomalenie rastu.

„Firmy v súkromnom sektore dosahujú pred záverom roka zdravú úroveň aktivity, ale očakávanie slabého rastu poukazuje na pretrvávajúce ťažkosti, ktorým firmy čelia,“ uviedla Anna Leachová z Konfederácie britského priemyslu. Dodala, že inflácia v krajine zostáva na vysokej úrovni, čo naďalej obmedzuje výdavky domácností a ovplyvňuje to hlavne firmy v maloobchode.

Súvisiace články

Aktuálne správy