NBS sadzbami nepohla, keďže ekonomické ukazovateľe nenaznačujú nové riziká

Bratislava 28. januára (TASR) – Rozhodnutie Bankovej rady (BR) Národnej banky Slovenska (NBS) o ponechaní nezmenenej úrovne úrokových sadzieb vychádza z toho, že aktuálny vývoj ekonomických ukazovateľov nenaznačuje nové riziká, ktoré by si vyžiadali zmenu nastavenia menovej politiky NBS.

Na dnešnej tlačovej besede to uviedol guvernér centrálnej banky Marián Jusko. „Zvažoval sa komplex ukazovateľov, ktoré vykazuje ekonomika, či už hľadiska posledného vývoja alebo z hľadiska aktuálnych predikcií,“ skonštatoval.

Koncoročná hodnota celkovej inflácie, ktorá predstavovala 9,3 %, ako i jadrovej inflácie na úrovni 3,0 %, sa nachádzala v rámci programového intervalu Aktualizovaného menového programu (AMP) na rok 2003. V roku 2004 by mal byť rast cenovej hladiny podľa NBS naďalej ovplyvňovaný administratívnymi úpravami cien, ktorý však bude v porovnaní s predchádzajúcim rokom nižší. „Spolu s nižším rastom regulovaných cien očakáva národná banka aj ich menej výrazný sekundárny dopad na jadrovú infláciu. Tím by sa dynamika celkovej inflácie mala v priebehu roka 2004 postupne spomaľovať k hodnotám stanoveným v Menovom programe,“ povedal Jusko. Ročná inflácia sa má ku koncu decembra tohto roka pohybovať v pásme 5,5 až 7,3 % a jadrová inflácia má byť v rozmedzí 1,2 až 3,5 %.

Decembrový vývoj obchodnej bilancie by mal, podľa očakávania NBS, potvrdiť celoročný trend zlepšovania salda zahraničného obchodu. Aj v úvode roku 2004 by mali byť pri absencii výraznejších zmien ekonomického prostredia vývojové tendencie zahraničného obchodu zachované. „Očakávaný vývoj na bežnom účte platobnej bilancie by mal na kurz domácej meny voči referenčnej mene pôsobiť stabilizačne,“ predikuje NBS.

V oblasti menových agregátov pokračoval v decembri podľa NBS vývoj v tendenciách predchádzajúceho obdobia pri zachovaní mierne klesajúceho tempa peňažnej zásoby. Vývoj vybraných sektorových indikátorov reálnej ekonomiky, či už priemyselnej výroby, stavebnej produkcie alebo tržieb v maloobchode, potvrdzuje doterajšie tendencie vývoja. „Rovnako je možné hodnotiť vývoj v oblasti miezd, kde v priemere pretrváva ich nižšia úroveň v reálnom vyjadrení v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka,“ uzavrela centrálna banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy