Veľkí veritelia chorvátskeho Agrokoru sa spojili pre vymáhanie nárokov

Pätnásť veľkých dodávateľov a zároveň aj veriteľov zbankrotovaného chorvátskeho koncernu Agrokor oficiálne vytvorilo združenie s cieľom podporiť svoje nároky v procese sanácie. Podľa tamojších médií chcú posilniť svoju pozíciu predtým, ako správca konkurznej podstaty predloží prvý návrh vyrovnania s veriteľmi.
Členmi združenia sú napríklad koncerny Adris, Podravka, Kras, Atlantis, Vindija, poisťovňa Croatia Osiguranje a slovinská skupina Zito. Členovia majú voči Agrokoru pohľadávky v celkovej hodnote vyše 420 miliónov eur.
Mnohí veritelia nemajú len pohľadávky za dodaný tovar, ale aj dlhopisy Agrokoru, ktorými koncern čiastočne platil za tovar. Tieto nároky by sa podľa správcu konkurznej podstatne Anteho Ramljaka mali zaradiť do rovnakej veriteľskej skupiny ako bankové úvery a dlhopisy, ktorá zrejme utrpí najväčšie straty. Kým dodávatelia tovarov a služieb budú musieť strpieť stratu 20 %, úveroví veritelia a vlastníci dlhopisov prídu až o 70 % dlžnej sumy.
Združenie veriteľov tieto plány odmieta, sú ochotní prijať len 30-% stratu. Vyššie zníženie dlhu ich môže zruinovať. V prípade dodávok tovarov a služieb sú ochotní prijať krátenie najviac o 15 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy