Produkcia britského priemyslu sa v októbri zvýšila 6. mesiac po sebe

Produkcia britského priemyslu sa aj v októbri zvýšila, už šiesty mesiac po sebe. To je najdlhšie obdobie jej rastu za minimálne 20 rokov. Prispela k tomu najmä výroba áut na export.
Tieto údaje sú tak ďalším signálom, ktorý naznačuje, že britský priemysel môže byť v roku 2018 „svetlým miestom“ ekonomiky, keďže väčšina prognostikov očakáva jej spomalenie. Výrobcom v Británii pomáha najmä slabšia libra, ktorá podporuje ich export.
Podľa štatistického úradu ONS sa celková priemyselná produkcia v Británii v októbri zvýšila medziročne o 3,6 %, najstrmšie od decembra 2016. V medzimesačnom porovnaní však zostala na septembrovej úrovni.
Predtým v septembri stúpol výkon celého priemyslu medziročne o 2,5 % a medzimesačne o 0,7 %.
Štatistiky tiež ukázali, že produkcia výrobného sektora v Británii v októbri medzimesačne vzrástla o 0,1 % po septembrovom zvýšení o 0,7 %. Medziročne sa však jej rast citeľne zrýchlil, na 3,9 % z 2,7 % v septembri. Toto odvetvie potiahla v októbri najmä výroba áut na export.
Výrobný sektor sa podieľa zhruba 10 % na výkone celej ekonomiky. Jeho ďalšie vyhliadky závisia od budúcej obchodnej dohody medzi Londýnom a Bruselom. Európska komisia v piatok oznámila, že na rokovaniach o brexite sa dosiahol dostatočný pokrok na to, aby sa mohli začať rozhovory o obchode a budúcich vzťahoch.
ONS v piatok uverejnil aj údaje o výstavbe, ktoré sklamali ekonómov. Výkon tohto odvetvia totiž aj v októbri klesol, už šiesty mesiac v rade, a to o 1,7 % po 1,6-% znížení v septembri. Analytici pritom predpovedali, že stavebníctvo v októbri ožije a jeho produkcia vzrastie o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy