Japonská ekonomika v treťom kvartáli vzrástla viac, ako sa odhadovalo

Ekonomika počas júla až septembra medziročne posilnila o 2,5 %, podľa pôvodných odhadov mala medziročne vzrásť len o 1,4 %.

Japonská ekonomika podľa revidovaných údajov v treťom kvartáli medziročne posilnila o 2,5 percenta. Predošlý odhad naznačoval, že medziročný rast hospodárstva krajiny bol iba na úrovni 1,4 percenta. Revízia smerom nahor je výsledkom toho, že podnikateľské investície počas júla až septembra boli vyššie, ako sa predtým očakávalo, výraznejšie stúpli aj zásoby. Informovala o tom v piatok japonská vláda.

Medzikvartálne sa tretia najväčšia ekonomika na svete v treťom štvrťroku zväčšila o 0,6 percenta, čiže dvakrát viac, ako predpovedali pôvodné údaje. Súkromný dopyt medzikvartálne stúpol o 0,3 percenta, pričom podľa predošlého odhadu stagnoval. Japonská zažíva najdlhšie obdobie rastu za posledné roky, nezamestnanosť je nižšia ako 3 percentá, ale inflácia v krajine je stále výrazne pod želanou hranicou 2 percentá.

Podľa ekonómov japonské mzdy rastú príliš pomaly na to, aby podnietili rýchlejší rast cien. Japonský premiér Šinzo Abe a ostatní vládni predstavitelia vyzývajú firmy, aby použili obrovské finančné rezervy, ktoré naakumulovali v posledných rokoch a pomohli podporiť ekonomický rast prostredníctvom investícií a zvýšenia miezd.

Súvisiace články

Aktuálne správy