Počet nových nezamestnaných v USA minulý týždeň klesol

Minulý týždeň sa počet nových žiadateľov o štátne dávky v nezamestnanosti v krajine znížil o dvetisíc na 236 tisíc.

Počet nových nezamestnaných Američanov, ktorí požiadali o štátnu podporu, minulý týždeň klesol o dvetisíc na 236 tisíc a dostal sa na najnižšiu úroveň za päť týždňov. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo práce, ktoré uviedlo, že počet nových nezamestnaných klesol tri týždne po sebe. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý je menej volatilný, sa minulý týždeň znížil o 750 na 241 500.

Celkový počet poberateľov štátnych dávok v nezamestnanosti v USA klesol o 52 tis. na 1,91 milióna. Nachádza sa tak v blízkosti najnižšej úrovne za štyri desaťročia. Miera nezamestnanosti v krajine je 4,1 percenta, čo je výrazne pod hranicou, ktorú americký Federálny rezervný systém (Fed) považuje za znak úplnej zamestnanosti. To je kľúčový dôvod, pre ktorý väčšina ekonómov prognózuje, že centrálna banka USA na svojom budúcotýždňovom zasadaní zdvihne úrokové sadzby.

Ekonómovia očakávajú, že vládna správa o tvorbe nových pracovných miest, ktorú zverejnia v piatok, ukáže, že v ekonomike USA v novembri vzniklo 200 tis. nových pozícií. V októbri v hospodárstve krajiny pribudlo 261 tis. nových pracovných miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy