Hospodárstvo eurozóny aj celej EÚ v treťom kvartáli vzrástlo o 0,6 %

Medziročne sa ekonomika eurozóny aj celej Európskej únie v treťom štvrťroku zväčšila zhodne o 2,6 %.

Sezónne upravený hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny aj celej 28-člennej Európskej únie v treťom štvrťroku medzikvartálne posilnil zhodne o 0,6 percenta. Rast eurozóny aj celej EÚ sa tak spomalil, keďže v druhom kvartáli posilnili zhodne o 0,7 percenta. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Medziročne sa ekonomika eurozóny aj celej EÚ v treťom štvrťroku zväčšila zhodne o 2,6 percenta po zhodnom raste o 2,4 percenta v predošlom kvartáli.

Slovenská ekonomika v treťom štvrťroku podľa údajov Eurostatu medzikvartálne posilnila o 0,8 percenta a medziročne o 3,5 percenta. V rámci členských krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, sa ekonomika v treťom štvrťroku medzikvartálne najviac zväčšila v Rumunsku (2,6 %), na Malte (1,9 %), v Lotyšsku (1,5 %) a v Poľsku (1,2 %). Medzikvartálne oslabenie ekonomiky počas júla až septembra evidovali v Dánsku (0,6 %).

Výdavky domácností na konečnú spotrebu v treťom kvartáli v eurozóne stúpli o 0,3 percenta a v rámci celej EÚ o 0,5 percenta. Hrubá tvorba fixného kapitálu v eurozóne aj v celej EÚ posilnila zhodne o 1,1 percenta. Export eurozóny vzrástol o 1,2 percenta a vývoz celej EÚ posilnil o 0,9 percenta. Import eurozóny sa zväčšil o 1,1 percenta a dovoz celej EÚ sa zvýšil o 1 percento.

Výdavky domácností na konečnú spotrebu v treťom štvrťroku v eurozóne pozitívne prispeli k rastu HDP 0,2 percentuálneho bodu (pb) a v rámci celej EÚ 0,3 pb. Hrubá tvorba fixného kapitálu k rastu ekonomiky prispela v eurozóne aj v celej EÚ zhodne 0,2 pb. Zahraničný obchod eurozóny mal na rast HDP pozitívny vplyv a neutrálny vplyv na rast ekonomiky celej EÚ. Zmeny stavu zásob mali na ekonomiku eurozóny aj celej EÚ pozitívny vplyv.

Súvisiace články

Aktuálne správy