Vysoký rast dlhu v Číne ohrozuje podľa MMF finančnú stabilitu krajiny

Rastúca hodnota firemného a vládneho dlhu, ako aj dlhu domácností v Číne ohrozujú finančnú stabilitu krajiny. Upozornil na to v najnovšej správe Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zároveň varoval čínsku vládu pred pokračovaním hospodárskeho rastu ťahaného vysokými úvermi.
Firemný dlh v Číne dosiahol 165 % hrubého domáceho produktu (HDP). Navyše, v posledných rokoch prudko rastie aj dlh domácností, uviedol v správe zverejnenej vo štvrtok MMF.
Ako dodal, čínska vláda pre najbližšie obdobie uprednostňuje „sociálnu stabilitu,“ a spolieha sa na poskytovanie ďalších úverov firmám aj v situácii, keď nie sú životaschopné. MMF v správe Pekingu odporučil, aby vo svojich ekonomických plánoch znížila dôraz na tempo rastu a viac posilnila systém regulácií.
Čínska ekonomika vzrástla za deväť mesiacov tohto roka o 6,9 % a prekonala tak očakávania ekonómov. Niektoré ratingové agentúry však upozornili práve na rastúci dlh krajiny. Z tohto dôvodu v septembri agentúra Standard & Poor’s znížila Číne úverový rating, čo Peking následne kritizoval.

Súvisiace články

Aktuálne správy