Extra trieda: Luxusný tovar nepatrí na internetové trhovisko, rozhodol súd

, ČTK Foto: TASR/AP

Dodávatelia luxusného tovaru môžu svojim autorizovaným distribútorom zakázať predaj svojich produktov prostredníctvom internetových aukčných portálov ako je napríklad Amazon alebo eBay. Rozhodol o tom v stredu Súdny dvor Európskej únie. Luxusnejšie značky majú právo vybrať si, kto bude predávať ich výrobky, aby chránili svoj imidž a exkluzivitu. Tým, že obmedzujú spotrebiteľom voľbu sa nedostávajú do rozporu s pravidlami hospodárskej súťaže.

Súdny verdikt sa týka sporu nemeckej pobočky spoločnosti Coty, medzi jej značky patria napríklad Marc Jacobs, Calvin Klein a Chloé, a nemeckej maloobchodnej spoločnosti Parfümerie Akzente, ktorá predáva výrobky Coty na internetových stránkach. Predpokladá sa, že rozhodnutie sa stane precedensom, čo je dôležité najmä pre európske spoločnosti, ktoré sa podieľajú na svetových predajoch luxusného tovaru 70 – percentami.

Oponenti poukazujú na to, že obmedzenie predajov je v rozpore s hospodárskou súťažou a bude mať negatívny vplyv na menších podnikateľov. V tomto duchu sa spomínajú dva podobné prípady v Nemecku, kde sa v ostatných rokoch antimonopolný úrad vyslovil proti veľkým značkám. Spoločnosti Adidas a Asics prinútil, aby obmedzenie pre on-line predajcov stiahli. S odôvodnením, že on-line platformy sú rozhodujúce pre malé a stredné firmy a pre spotrebiteľov. Úrad dospel k záveru, že zákaz predaja cez stránky, ako je Amazon a eBay, má za cieľ kontrolu ceny. Súčasne koncentruje predaj do rúk výrobcov a niekoľkých veľkých firiem a poškodzuje menších obchodníkov.  

Nemecký antimonopolný úrad tentoraz poznamenáva, že jeho verdikty sa netýkajú luxusných značiek. "Toto rozhodnutie stanovuje zásady pre EÚ ako celok. Nemecko sa bude musieť prispôsobiť európskej judikatúre a prijať tento druh obmedzení, ak nebudú v rozpore s legislatívou hospodárskej súťaže," uviedol úrad podľa agentúry Reuters.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy