Kurz eura klesol na 1,1790 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny klesol pod hranicu 1,18 USD/EUR. Euro sa v stredu neskoro popoludní predávalo po 1,1790 USD.

Kurz spoločnej európskej meny klesol pod hranicu 1,18 USD/EUR.
Euro sa v stredu neskoro popoludní predávalo po 1,1790 USD. To bolo o pol centa menej než ráno a najmenej za dva týždne. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu napoludnie referenčný kurz na 1,1817 (v utorok: 1,1847) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8462 (0,8441) eura.
Dôvodom poklesu kurzu spoločnej európskej meny bolo posilňovanie amerického dolára na širšom fronte. Obchodníci však celkom nevedeli zdôvodniť nárast kurzu dolára. Zverejnené makroekonomické údaje z USA boli v podstate v súlade s očakávaniami. Navyše neistota, či vláda dokáže cez Kongres pretlačiť avizovanú rozsiahlu reformu daní, skôr stúpla. K tomu ešte musíme pripočítať otázku, kedy Kongres schváli nový zákon o výdavkoch a zvýši dlhový strop, aby sa vyhol hroziacemu zatváraniu federálnych agentúr.
Pod mimoriadnym tlakom sa uprostred týždňa ocitol kanadský dolár. Dôvodom bolo rozhodnutie centrálnej banky, ktorá síce ponechala kľúčový úrok v súlade s očakávaniami nezmenený. Banka však uistila trhy, že v prípade budúcej zmeny úrokových sadzieb bude postupovať opatrne. Analytici to interpretovali tak, že banka bude sprísňovať menovú politiku len pomaly. Kanadská centrálna banka patrí k tým málo veľkým centrálnym bankám, ktoré nasledovali americkú centrálnu banku (Fed) vo zvyšovaní sadzieb. Jej kľúčový úrok tento rok vzrástol už dvakrát.

Súvisiace články

Aktuálne správy