EÚ odhalila plán na pomoc krajinám, ktoré chcú prijať euro

, CNBC Foto: TASR/AP

Zástupca Európskej komisie oznámil nové opatrenia na posilnenie jednoty a integrácie eurozóny, ktorá okrem iného zahŕňa aj pomoc členským štátom pri prijímaní spoločnej meny.

Podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis, ktorý pôsobí aj ako európsky komisár pre euro a sociálny dialóg, predstavil hrubé črty balíka na dokončenie európskej hospodárskej a menovej únie (EMU). "V súčasnosti navrhujeme… ako môžeme podporiť prípravné práce a potrebné reformy v tých krajinách, ktoré chcú vstúpiť do eurozóny," uviedol pre televíziu CNBC Dombrovskis. "Je to dôkaz, že eurozóna by sa mala rozširovať a komisia je pripravená pomôcť tým členským štátom, ktoré pracujú na tom, aby boli pripravené vstúpiť do eurozóny a prosperovať v eurozóne."

Európska hospodárska a menová únia predstavuje množinu politík zameraných na konvergenciu ekonomík členských štátov EÚ prostredníctvom koordinácie hospodárskych a fiškálnych politík a používania spoločnej meny. Vedúci predstavitelia EÚ kladú osobitný dôraz na reformy, ako aj na prehĺbenie spolupráce v rámci únie v čase rastúcej nespokojnosti a populistickej rétoriky v celej Európe.

Po druhej najväčšej ekonomike EÚ, sa o opustení únie zažalo verejne hovoriť aj v niekoľkých ďalších členských štátoch, ako je Dánsko a Rakúsko. Rétorika proti EÚ z úst pravicových politikov je v rozpore so snahou o ďalšie zjednotenie existujúcich členských štátov. Posilnenie EÚ sa mnohými považuje za strategické úsilie vo vyvíjaní tlaku proti vplyvu Ruska, najmä v pobaltských štátoch, ako je Litva, kde predtým pôsobil Dombrovskis ako premiér.

"Navrhujeme špecializované nástroje na podporu štrukturálnych reforiem v členských štátoch eurozóny a navrhujeme špeciálny nástroj na podporu tých členských štátov, ktoré pracujú na pristúpení k euru," povedal pre CNBC. Toto zahŕňa aj návrh na "transformáciu a posilnenie" Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM) tým, že sa premenil na Európsky menový fond, ktorý zatiaľ vytvorený nebol. ESM funguje ako záruka členským štátom vo finančných ťažkostiach, poskytuje okamžitú finančnú pomoc a dokazuje, že je nástrojom na potláčanie krízy štátnych dlhov a bankovníctva, ktoré po recesii v roku 2008 postihli niekoľko štátov únie.

"Žiadna krajina nebude nútená vstúpiť do eurozóny… Neexistujú žiadne prísne lehoty. To, čo teraz navrhujeme, je nástroj na spoluprácu s členskými štátmi ochotnými vstúpiť do eurozóny a aktívne spolupracovať v tomto smere." Ako jeden príklad za všetky opäť vyzdvihol Bulharsko.

Dombrovskis sa tiež spomenul myšlienku potenciálneho európskeho ministra hospodárstva a financií.

Súvisiace články

Aktuálne správy