Grécko sa predbežne dohodlo s veriteľmi na ďalších reformách

Grécko a jeho európski veritelia dosiahli predbežnú dohodu o reformách, ktorú krajina musí implementovať, aby dostala ďalšiu finančnú pomoc. V pondelok (4. 12.) večer to povedal šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

Grécko od roku 2010 získalo tri záchranné balíky od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF), ktoré ho zachránili pred platobnou neschopnosťou a znížili riziko ohrozenia stability ďalších členov menovej únie. Atény museli výmenou za finančnú pomoc prisľúbiť realizáciu rozsiahlych štrukturálnych reforiem a úsporných opatrení, ktoré sú v Grécku vysoko nepopulárne.

Prebiehajúci záchranný program v hodnote až 86 miliárd eur by sa mal skončiť v auguste 2018. Doteraz sa z neho vyplatilo 40,2 miliardy eur a Atény dúfajú, že aktuálna dohoda uvoľní ďalších 5,5 miliardy eur.

"Teraz by pre grécku vládu mala byť ďalším krokom implementácia dohodnutých reforiem," uviedol Dijsselbloem. Signalizoval, že väčšina reforiem by sa mohla implementovať ešte pred Vianocami a zvyšok na začiatku budúceho roka. Ministri financií eurozóny by potom na svojom zasadnutí 22. januára mohli schváliť uvoľnenie ďalších peňazí.

Šéf Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) Klaus Regling označil dohodu za "dobrý signál pre trhy".

Súvisiace články

Aktuálne správy