Rast britského hospodárstva zostane podľa CBI stabilný, ale slabý

Rast britského hospodárstva zostane stabilný, ale slabý, keďže vysoká inflácia skresáva reálne mzdy domácností a ich výdavky sa v dôsledku toho znižujú. A neistota spojená s brexitom negatívne ovplyvňuje firemné investície. Uvádza sa v správe, ktorú v pondelok zverejnila Konfederácia britského priemyslu (CBI).
Napriek týmto neradostným vyhliadkam, najnovší prieskum ukázal, že index nákupných manažérov z britského stavebného sektora v novembri vzrástol na 53,1 bodu (z 50,8 bodu v októbri) a je najvyšší za päť mesiacov. Prekonal aj odhady analytikov. Motorom jeho rastu bola aktivita pri výstavbe rezidenčných nehnuteľností.
Podľa najnovšej prognózy CBI sa hrubý domáci produkt (HDP) Británie tento aj nasledujúci rok zvýši o 1,5 %. V roku 2019 sa však jeho rast spomalí na 1,3 %.
CBI predpokladá, že medzikvartálne tempo rastu HDP bude na konci roka 2019 len 0,3 %. Táto prognóza je veľmi podobná júnovej predpovedi konfederácie.
Hlavný ekonóm CBI Rain Newton-Smith zároveň upozornil, že pokiaľ ide o výhľad britskej ekonomiky, riziko jej poklesu zostáva veľmi vysoké, najmä v roku 2019, kedy by prípadný neriadený brexit (bez dohody) mohol tvrdo zasiahnuť ekonomiku aj finančné trhy.
Podnikateľská lobistická skupina očakáva, že centrálna banka (Bank of England, BoE), zvýši svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov v 3. štvrťroku 2018, a potom v 2. a 3. kvartáli 2019. Ale aj po troch zvýšeniach zostane jej sadzba pomerne nízka na úrovni 1,25 %, poznamenala CBI.
Podľa odhadu analytikov, inflácia v Británii by mala dosiahnuť svoj vrchol v októbri 2017 na úrovni 3 %. A predpovedajú, že sa začne postupne znižovať. Ale rast platov zostane veľmi slabý a bude naďalej zaostávať za infláciou, čo znamená, že životná úroveň domácností zostane pod tlakom.
Prognóza CBI vychádza z predpokladu, že Británia dosiahne dohodu s EÚ o časovo obmedzenom prechodnom období po brexite niekedy v 1. štvrťroku 2018.

Súvisiace články

Aktuálne správy