Čínska vláda aj na budúci rok počíta s nárastom ekonomiky o 6,5 %

Čínska vláda podľa interných zdrojov ponechá svoj rastový cieľ pre budúci rok na tohtoročnej úrovni. Peking rovnako ako v roku 2017 očakáva zvýšenie hrubého domáceho produktu (HDP) o 6,5 %, uviedli pre agentúru Reuters zdroje oboznámené s plánmi čínskej vlády.
Informačná kancelária štátnej rady v pondelok uviedla, že vláda stanoví dôležité ciele pre rok 2018 až potom, čo dôsledne zhodnotí aktuálny vývoj a problémy. „Ekonomický a sociálny vývoj v Číne ešte stále stojí pred mnohými rozpormi a výzvami, ktoré je potrebné skutočne riešiť a zaoberať sa nimi,“ uviedla kancelária a dodala, že Čína sa snaží o kvalitatívne vyšší, efektívnejší a férovejší rast.
Druhá najväčšia svetová ekonomika po USA v roku 2016 expandovala o 6,7 %, čo bol jej najpomalší rast za vyše 25 rokov. V prvých troch kvartáloch 2017 sa hrubý domáci produkt (HDP) zvýšil o 6,9 %. Ekonómovia, medzi ktorými uskutočnila prieskum agentúra Reuters, doteraz počítali v roku 2018 so spomalením expanzie na 6,4 %, keďže štátne opatrenia proti riziku nafúknutia realitnej bubliny by mohli mať negatívny vplyv na ekonomiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy