Daňová reforma má mať na americkú ekonomiku mierne pozitívny dopad

Národná asociácia podnikových ekonómov očakáva, že príspevok daňových zmien k tvorbe hrubého domáceho produktu USA bude na úrovni 0,2 percentuálneho bodu

Komplexná daňová reforma v USA bude mať pravdepodobne mierne pozitívny dopad na najväčšiu svetovú ekonomiku. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu, o ktorom informovala v pondelok Národná asociácia podnikových ekonómov (NABE). Oslovení experti očakávajú, že príspevok daňových zmien k tvorbe hrubého domáceho produktu (HDP) bude na úrovni 0,2 percentuálneho bodu. Prieskum, v rámci ktorého asociácia oslovila 51 ekonómov, sa uskutočnil medzi 6. a 15. novembrom, teda ešte pred schválením daňovej reformy v americkom Senáte.

Ekonómov zároveň stále viac znepokojujú snahy administratívy prezidenta Donalda Trumpa o zmenu podmienok v Severoamerickej dohode o voľnom obchode (NAFTA). Názor, že opätovné prerokovanie dohody spôsobí minimálne čiastočné hospodárske škody, podporilo 45 % ekonómov, kým v septembrovom prieskume sa takto vyjadrilo iba 27 % respondentov. NAFTA posilnila obchodnú výmenu medzi USA, Mexikom a Kanadou, Trump ju však označuje za katastrofu, ktorá v USA likviduje pracovné miesta a pre svoju krajinu žiada výhodnejšie podmienky.

O zmenách sa začalo rokovať v auguste, pokrok však viazne na nekompromisnom postoji Washingtonu, podľa ktorého musí upravený pakt znížiť obchodný deficit a podporiť výrobu automobilov v USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy