Brexit už teraz výrazne spomalil britskú ekonomiku

Ekonomické dôsledky britského odchodu z Európskej únie (EÚ) môžu byť podstatne drastickejšie, než signalizujú aktuálne údaje z Londýna, tvrdí kolínsky inštitút IW (Institut der deutschen Wirtschaft).
Britský minister financií Philip Hammond pri predstavovaní rozpočtu pre budúci rok v polovici tohto týždňa zároveň predložil aj nové, len mierne nadol korigované prognózy rastu pre najbližšie roky. Ak sa však na predpovede pozrieme z dlhodobejšieho hľadiska, ukáže sa celkom iný obraz. Podľa IW sú rastové očakávania týkajúce sa vývoja britského hrubého domáceho produktu (HDP) v rokoch 2016 až 2020 už o 5 percentuálnych bodov nižšie, než boli pred kampaňou referenda o brexite.
Prognóza týkajúca sa rastu investícií pre rovnaké obdobie sa prepadla dokonca o 30 percentuálnych bodov, čo zodpovedá takmer trom štvrtinám očakávanej expanzie. IW načrtol pochmúrny obraz aj pre spotrebiteľské výdavky, ich predpokladaný rast sa spomalí takisto o 5 percentuálnych bodov. „To je nepochybne potrebné pripísať zneisteniu brexitom,“ uvádza sa v správe IW.
Podkladom týchto odhadov sú údaje nezávislého britského úradu pre rozpočtovú zodpovednosť OBR. IW porovnal aktuálne predpovede OBR s prognózami z jesene 2015, čo bolo ešte pred brexitovou kampaňou. Britskí experti boli vtedy ešte podstatne optimistickejší ohľadom vývoja domácej ekonomiky. Odvtedy sa to však zmenilo. Rastové vyhliadky britskej ekonomiky sa podľa IW odvtedy čoraz viac zhoršovali.
„Brexit teda už teraz a v blízkej budúcnosti oslabuje kedysi takú silnú britskú ekonomiku,“ píše sa v správe IW. Na tom nemení nič ani fakt, že prepad rastu bezprostredne po hlasovaní za brexit bol menší, než sa očakávalo. Obhajcovia vystúpenia z EÚ to považovali za potvrdenie, že varovania týkajúce sa ekonomických dôsledkov brexitu boli prehnané. Ako sa podľa IW ukazuje, ich optimizmus bol predčasný.

Súvisiace články

Aktuálne správy