Eni v Taliansku vyšetrujú pre podozrenie z daňových únikov

Talianske úrady vyšetrujú ropný koncern Eni pre podozrenie z daňových únikov. Daňová polícia v stredu (22. 11.) zabavila merače v talianskych rafinériách a zásobníkoch Eni, keďže tvrdí, že firma s nimi neoprávnene manipulovala. Existuje riziko, že koncern bude musieť zatvoriť tieto rafinérie.
Štátom kontrolovaný koncern v stredu večer uviedol, že sudca nariadil zabavenie prístrojov merajúcich ropné produkty v jej talianskych rafinériách a zásobníkoch.
Daňová polícia tvrdí, že s prístrojmi sa manipulovalo a koncern predal viac rafinérskych produktov, než bolo zaznamenané. Predpokladaný daňový únik prostredníctvom tejto schémy bol vyčíslený na približne 10 miliónov eur. Polícia podľa vlastných slov vyšetruje 18 osôb pre podozrenie z porušenia daňovej legislatívy.
Koncern poprel vinu a varoval, že možno bude nútený zatvoriť talianske rafinérie. Preto chce požiadať príslušné orgány, aby mohol naďalej používať tieto prístroje.
„Vzhľadom na potenciálne dôsledky, ako je úplné zastavenie rafinérskych aktivít a dodávok paliva, firma Eni požiada o to, aby mohla naďalej používať tieto meracie zariadenia,“ uvádza sa v stanovisku koncernu.
Eni je s piatimi rafinériami najväčšou rafinérskou firmou v Taliansku. Po celej krajine má tiež zásobníky na uskladnenie ropných produktov.

Súvisiace články

Aktuálne správy