Ceny ropy klesli, cena Brentu sa pohybuje okolo 61,50 USD/barel

Ceny ropy mierne klesli, keď ich vývoj ovplyvnili čiastočne informácie o raste produkcie v USA a čiastočne správy o raste ropných zásob v krajine. Tieto správy opäť vyvolali na trhoch neistotu, či úsilie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) predĺžiť dohodu o obmedzovaní ťažby bude mať na vývoj svetových zásob komodity výraznejší vplyv.
Americké ministerstvo energetiky tento týždeň oznámilo, že ropné zásoby v USA vzrástli za týždeň do 10. novembra o 1,9 milióna na 459 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov). Rast nečakane zaznamenali aj zásoby benzínu.
Navyše, najnovšie údaje ukazujú, že produkcia ropy v USA pokračuje v raste. V porovnaní s objemom produkcie v polovici roka 2016 sa ťažba ropy v Spojených štátoch zvýšila zhruba o 15 %.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v januári klesla do 19.30 h SEČ o 35 centov na 61,52 USD (52,26 eura) za barel. V prípade, že cena Brentu zaznamená pokles aj na záver obchodovania, bude to už piaty deň po sebe, čo uzatvorí poklesom.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v decembri sa znížila o 4 centy na 55,29 USD za barel. V prípade ukončenia obchodovania poklesom by to znamenalo štvrtý deň s horším záverom po sebe.

Súvisiace články

Aktuálne správy