Ceny potravín zrýchľovali infláciu v SR aj v októbri

Ceny potravín zrýchľovali infláciu v SR aj v októbri tohto roku. Uviedol to v komentári k októbrovým spotrebiteľským cenám Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.
„Hlavným ťahúňom inflácie v posledných mesiacoch sú jednoznačne ceny potravín. Tie aj v októbri pokračovali v relatívne dynamickom zdražovaní, v priemere sa ich ceny zvýšili až o 1,0 %. Po zohľadnení tradičnej sezóny ceny potravín v októbri medzimesačne vzrástli až o 1,2 % (prepočet UniCredit Bank),“ priblížil.
Potraviny pritom boli podľa neho zodpovedné za približne dve tretiny celkovej medziročnej inflácie. Jedinou položkou potravín, ktorá medzimesačne zlacnela, bolo ovocie. Rastúce ceny potravín v októbri aspoň nepatrne tlmili klesajúce ceny v doprave. Cena európskej ropy Brent na svetových trhoch sa síce ďalej pozvoľna zvyšovala, ceny pohonných látok na slovenských čerpacích staniciach predsa len nepatrne klesli. Dôvodom bola prekvapivá korekcia cien benzínov, avšak cena nafty naďalej rástla a kopírovala vývoj cien ropy.
Doplnil, že aj napriek postupnému zrýchľovaniu inflácie, tá do konca tohto roka na Slovensku pravdepodobne ešte stále nedosiahne inflačný cieľ ECB (tesne pod 2 %), ale v novembri sa mu opäť viac priblíži. Rast cien by mali nahor naďalej tlačiť najmä rastúce ceny potravín a zotavujúca sa dopytová inflácia, keď silný trh práce a zlepšujúca sa spotrebiteľská dôvera budú ďalej tlačiť na rast spotreby slovenských domácností. Na rozdiel od minulých rokov pritom už zotavujúci sa spotrebiteľský dopyt netlmia sekundárne efekty klesajúcich cien energií, ktoré v minulosti absorbovali časť dopytových tlakov na ceny.
„V úvode roka očakávame, že by sa inflácia nakoniec predsa len mohla mierne ‚prehupnúť‘ nad 2 %. To, či a ako výrazne túto hranicu prekročí, určí najmä rozsah úpravy regulovaných cien energií, ale aj miera očakávanej korekcie cien masla a vajec. Nahor by sa mali pohnúť najmä ceny elektriny, naopak ceny plynu sa pravdepodobne meniť nebudú,“ dodal Koršňák.
Podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej k medzimesačnému rastu prispeli hlavne vyššie ceny oblečenia a obuvi a ceny potravín. Vyššie ceny boli aj v sektore reštaurácií a hotelov, v zdravotníctve, rekreácii a kultúre. Nárast cien služieb odzrkadľuje zlepšujúcu sa situáciu na trhu práce, ktorá pomáha zvyšovať disponibilný príjem domácností. Na druhej strane, ceny v doprave klesli oproti septembru o 0,3 %. „Inflačné tlaky sa postupne objavujú, aj keď potrvá ešte istý čas, kým sa inflácia vyšvihne medziročne na 2 %,“ dodala Muchová.
Štatistický úrad (ŠÚ) SR informoval, že spotrebiteľské ceny v októbri 2017 medzimesačne v úhrne vzrástli o 0,3 %. V októbri 2017 v porovnaní s októbrom 2016 sa spotrebiteľské ceny v úhrne zvýšili o 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy