Hračkársky koncern Hasbro sa snaží o prevzatie konkurenčného Mattelu

Americký výrobca hračiek Hasbro sa pokúša o prevzatie konkurenčného Mattelu. Uviedol to koncom tohto týždňa zdroj oboznámený so situáciou. Ak by úsilie firmy bolo úspešné, znamenalo by to spojenie dvoch najväčších výrobcov hračiek v Spojených štátoch.
Ponuka, o ktorej ako prvý informoval denník The Wall Street Journal, by dostala pod jednu strechu bábiky Barbie a značky Hot Wheels či Fisher-Price od Mattela so značkami My Little Pony, Nerf, Transformers a hrou Monopoly od firmy Hasbro.
Ako však uviedol zdroj informácie, ktorý si neželal byť menovaný, zatiaľ je príliš skoro diskutovať o tom, či by sa takéto spojenie aj podarilo zrealizovať. Mattel na informáciu podľa médií nereagoval a firma Hasbro uviedla, že „špekulácie komentovať nebude“. Cena akcií spoločnosti Mattel však po týchto správach vyskočila o 24 % a cena akcií firmy Hasbro sa zvýšila o 3,3 %.
Hasbro a Mattel rokovali o prípadnej fúzii v posledných rokoch niekoľkokrát. Naposledy to bolo koncom roka 2015.
Trhová hodnota Hasbra dosahuje okolo 11 miliárd USD (9,44 miliardy eur). Prispel k tomu 18-% rast cien akcií v priebehu roka. Naopak, cena akcií Mattelu sa tento rok prepadla o 47 %, čo jeho trhovú hodnotu znížilo na 4,8 miliardy USD. Zároveň sa tým zvýšilo riziko, že firma sa stane akvizičným cieľom.
Už dlhšie nepriaznivú situáciu spoločnosti Mattel v poslednom období ešte zhoršil krach najväčšieho hračkárskeho reťazca v USA Toys „R“ Us. Osud hračkárskej siete spečatil vývoj na trhu v ostatných rokoch, keď na jednej strane ľudia stále viac nakupujú cez internet a na druhej sa pozornosť detí presúva od klasických hračiek k elektronike. Krach hračkárskej siete je nepriaznivý aj pre Hasbro, firma si však v 3. kvartáli dokázala udržať zisk, keď ju podporili zahraničné trhy.
Podľa ekonómov by z prípadného spojenia síl vyťažili obidve firmy. Je však možné, že akcionári Mattelu nebudú súhlasiť s prevzatím v prípade, že ponuka bude vychádzať zo súčasnej nízkej ceny akcií ich spoločnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy