Vplyv brexitu na rast hospodárstva bude v Británii 10-krát väčší ako v Nemecku

Negatívny vplyv brexitu na rast hospodárstva bude v prípade Británie aspoň 10-krát väčší ako v prípade Nemecka, Francúzska alebo Talianska. Uviedli to vo svojej správe nezávislí experti z inštitútu Oxford Economics.
Ak sa rokovania medzi Britániou a Európskou úniou (EÚ) skončia neúspechom, teda bez dohody, Spojené kráľovstvo bude čeliť „výraznému prerušeniu obchodnej výmeny“ od marca 2019.
A to by mohlo do roku 2020 znížiť jeho hrubý domáci produkt (HDP) o približne 16 miliárd libier (18,10 miliardy eur), čo zodpovedá zhruba dvom percentuálnym bodom, skonštatovali vo svojej správe experti.
To ďaleko prekračuje negatívny vplyv kolapsu rokovaní na iné európske krajiny, povedali experti z Oxford Economics. Odhadujú napríklad, že HDP Írska, teda krajiny najviac zviazanej s Britániou, by sa v tomto prípade mohol do roku 2020 znížiť o jeden percentuálny bod, zatiaľ čo jeho vplyv na ostatné krajiny by bol oveľa menší.
Vzhľadom na tieto riziká prognóza vývoja ekonomiky Spojeného kráľovstva „smeruje nadol“, napísali ekonómovia, podľa ktorých pokles dôvery v ekonomiku alebo nezabezpečenie potrebnej colnej infraštruktúry, by mohli situáciu ešte zhoršiť.
Táto predpoveď môže nahnevať stúpencov brexitu, ktorí opakovane kritizovali ekonómov a medzinárodné organizácie za to, že boli skôr pesimistickí pred minuloročným referendom o členstve v EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy