Fed v decembri pravdepodobne zvýši úrokové sadzby

Základná sadzba americkej centrálnej banky by sa mala budúci rok postupne vrátiť na „normálnu úroveň“ zhruba 2,5 %, tvrdí predstaviteľ Fed-u John Williams.

Americká centrálna banka (Fed) budúci mesiac pravdepodobne zvýši úrokové sadzby a v horizonte budúceho roka tento krok zopakuje spolu trikrát. Vyhlásil to v piatok vysoký predstaviteľ Federálneho rezervného systému (Fed) John Williams. Decembrové zvýšenie úrokov „dáva zmysel, prinajmenšom na základe informácií, ktoré dnes mám“, povedal v rozhovore pre portál bbc.com. Williams, ktorý sa ako člen Výboru pre operácie na voľnom trhu Fed-u podieľa na tvorbe menovej politiky, dodal, že základná sadzba americkej centrálnej banky by sa mala v roku 2018 postupne dostať na „normálnu úroveň“ zhruba 2,5 %.

Americká centrálna banka minulý týždeň ponechala úrokové sadzby bez zmeny, uviedla však, že podmienky v širšej ekonomike umožňujú ich postupné zvyšovanie. Základnú sadzu Federálny rezervný systém potvrdil v rozpätí 1 až 1,25 %. Vo vyhlásení na záver svojho dvojdňového zasadnutia Fed zverejnil celkovo optimistický výhľad. Podľa aktuálnych odhadov najväčšia svetová ekonomika dosiahla v období júl až september silný medziročný rast o 3 %, a to aj napriek škodám spôsobeným nedávnou hurikánovou sezónou. Miera nezamestnanosti sa nachádza na 19-ročnom minime 4,2 %.

http://www.bbc.com/news/business-41928830

Súvisiace články

Aktuálne správy