Kurz eura vzrástol na 1,1634 USD/EUR

Pozitívny vývoj ekonomiky eurozóny podporil kurz spoločnej európskej meny. Kurz eura vo štvrtok vzrástol až na 1,1634 USD/EUR, pričom v rannom obchodovaní sa ešte pohyboval pod hranicou 1,16 USD/EUR.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila vo štvrtok napoludnie referenčný kurz na 1,1630 (v stredu: 1,1590) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8599 (0,8628) eura.
Spoločnú menu podporilo zlepšenie situácie v ekonomike. Európska komisia (EK) výrazne zlepšila prognózu rastu ekonomiky eurozóny a mnohých členských krajín. V tomto roku počíta so zvýšením hrubého domáceho produktu (HDP) regiónu o 2,2 %. To by bola najvýraznejšia expanzia za 10 rokov. Ešte na jar EK očakávala nárast len o 1,7 %.
„Rast v Európe sa konečne zrýchlil po piatich rokoch pomalého zotavovania,“ uviedol komisár EÚ pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici. Eurozóna sa však musí viac integrovať, aby bola lepšie pripravená na budúce šoky.
Pod tlakom zostáva britská libra. Po odchode druhého člena vládneho kabinetu v priebehu jedného týždňa rastú pochybnosti o stabilite britskej vlády. Ministerka pre medzinárodný rozvoj Priti Patelová rezignovala na svoj post v stredu (8.11.) večer. Dôvodom boli neoficiálne stretnutia s izraelskými predstaviteľmi vrátane premiéra Benjamina Netanjahua, o ktorých neinformovala vládu. Týždeň predtým odstúpil minister obrany Michael Fallon. Dôvodom boli obvinenia z nevhodného správania v minulosti. Libra vo štvrtok oslabila voči doláru aj voči euru.

Súvisiace články

Aktuálne správy