Francúzska ekonomika by mala v 4. kvartáli rásť stabilným tempom

Francúzska ekonomika by mala v 4. štvrťroku rásť stabilným tempom. Výkon druhého najväčšieho hospodárstva v eurozóne sa v posledných troch mesiacoch roka zvýši medzikvartálne o 0,5 %, rovnako ako v predchádzajúcom štvrťroku. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu francúzskej centrálnej banky.
Prieskum ukázal, že nálada vo francúzskom výrobnom sektore aj v sektore služieb dosiahla v októbri najvyššiu úroveň od roku 2011. Príslušný index dôvery vo výrobnom odvetví sa v októbri zvýšil na 106 z revidovaných 105 bodov v septembri. Ekonómovia pritom predpovedali, že tento ukazovateľ vzrastie na 105 z pôvodných 104 bodov pri rýchlom odhade.
Francúzski podnikatelia očakávajú, že priemyselná produkcia bude v novembri rásť podobným tempom ako v októbri. A nové objednávky vo výrobnom sektore dosiahli v októbri dosiahli najvyššiu úroveň od roku 2008.
Index sentimentu v sektore služieb v októbri tiež stúpol o 1 bod, a to na 102 zo 101 bodov v septembri a je najvyšší od júna 2011. Prieskum odhalil, že v októbri vzrástla aktivita v takmer celom sektore služieb, okrem ubytovacích a stravovacích služieb. Ekonómovia predpovedajú v novembri mierne zrýchlenie činnosti v oblasti služieb.
Iba ukazovateľ stavebnej produkcie v októbri stagnoval na úrovni 103 bodov. Podnikatelia v tomto odvetví očakávajú, že jeho aktivita bude v novembri rásť pomalšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy