Po odchode Británie z EÚ mi bude chýbať tradičný britský pragmatizmus

Po odchode Veľkej Británie z EÚ bude predsedovi Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Petrovi Mihókovi v Únii najviac chýbať tradičný britský pragmatizmus. „A priame otváranie horúcich tém, na ktoré akosi chýba vo vnútri Únie odvaha a možno aj sila,“ uviedol Mihók na dnešnom diskusnom seminári v Bratislave „Európska únia po Brexite“, ktorý organizovala SOPK v spolupráci s Nadáciou na podporu vzdelávania a ekológie.
Zároveň je presvedčený, že Únia sa musí vrátiť k oveľa pragmatickejšej európskej kontinentálnej spolupráci, aby obstála v rastúcej konkurencii iných svetových regiónov. Pripomenul, že EÚ sa nerovná Európa. „Sú tu aj ďalší hráči, ktorí sú mimo EÚ, a takým hráčom v blízkej budúcnosti bude aj Veľká Británia,“ dodal.
Odchodom Veľkej Británie sa totiž podľa neho váha Európskej únie na globálnej ekonomike zníži, poklesne jej podiel na svetovom obchode a investičných tokoch a aj v politickej či vojenskej oblasti. „Práve preto je budúci rozvoj celoeurópskej kontinentálnej spolupráce viac ako urgentný,“ vyzval.
Upozornil, že súčasný systém fungovania a riadenia európskych inštitúcií nezodpovedá potrebám členských krajín, že dochádza k izolovaniu bruselskej administratívy od členských krajín, firiem a občanov. „Únia ako celok stráca podporu a dôveru tých, pre ktorých by mala pracovať a zabezpečovať ich rast a rozvoj,“ opísal. Bol by však veľmi nerád, aby spoločná európska myšlienka degradovala pre byrokraciu a nepochopeniu tých, ktorí by jej mali dávať impulzy.
Projekt európskej integrácie je podľa neho neopakovateľný. „O jeho úspechu rozhodujeme my všetci a my všetci máme aj zodpovednosť za jeho prípadné zlyhanie,“ zdôraznil Mihók. Vyzval preto na budovanie takej Európskej únie, ktorá aj koncom tohto storočia bude platným hráčom v globalizovanom svete. „Hráčom zabezpečujúcim vysokú kvalitu života a bezpečnosť svojich občanov, čo je podmienené nielen udržateľnosťou nášho rozvoja, ale aj správnymi investíciami do budúcnosti,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy