UBS: Inflácia nie je mŕtva, len spí

, BI Foto: SITA/AP

Švajčiarska banka UBS použila svoj najnovší Globálny ekonomický výhľad na to, aby prediskutovala perspektívy globálnej inflácie. Tvrdí, že základná inflácia po celom svete už oživuje a vidí prvé rozmachy mzdových a cenových tlakov.

Časy vysokej globálnej inflácie nie tatam, lensi vzali oddychový čas. To je názor tímu ekonómov zo švajčiarskej banky UBS prezentovaný v najnovšej správe Global Economic Outlook, ktorá bola uverejnená tento týždeň.

V rokoch po finančnej kríze celosvetová inflácia, najmä v rozvinutých krajinách, uviazla. Snažila sa odraziť od dna, rast cien v USA a eurozóne dokonca prešiel na negatívne územie.

Dnešné inflačné prostredie, ktoré sa v posledných rokoch prejavuje na celom svete, viedlo niektorých komentátorov k tvrdeniu, že je to nový normál a už sa nám nepodarí nikdy vrátiť do prostredia, ktoré predtým prevládalo. Poukázali aj na množstvo príčin, od veľkých technologických podnikov, ako Amazon a Spotify, až po zmeny v globálnej demografii. Ale tím UBS uisťuje, že inflácia "nie je mŕtva, len spí."

"20 % krajín, ktoré pokrývame už znižuje priepasť v produkcii a vidíme prvé rozmachy mzdových a cenových tlakov, prechodná slabosť jadrovej inflácie v USA je oveľa nižšia, počet krajín s rastúcou jadrovou infláciou je od roku 2011najvyšší," píše tím analytikov banky.  Bude to dlhá, pomalá cesta k návratnosti inflácie – vo forme rastu spotrebiteľských cien a inflácie miezd – ale proces už začal, uvádza UBS. "Proces je to väčšinou stále pomalý, existujú však výnimky: rast miezd v strednej Európe sa v posledných niekoľkých štvrťrokoch zdvojnásobil a v Japonsku už evidujeme veľký nárast inflácie. Zatiaľ máme výstupy z ôsmich krajín z ktorých Japonsko, Maďarsko a Česká republika vykazujú nezameniteľné známky cenových tlakov."

Čo sa týka Japonska, analytici UBS sa domnievajú, že tretie najväčšie hospodárstvo na svete, ktoré sa v posledných rokoch držalo modelu nízkeho rastu a nízkej inflácie, bude perfektným príkladom pre infláciu na celom svete. Podľa UBS to bude tento postup oveľa zdravší pre ekonomiku, než ako očakávajú niektorí analytici. "Pokiaľ nebudeme svedkami silných menových šokov alebo šokov cien komodít, ktoré sa premietajú do jadrovej inflácie, súčasné podmienky na trhu práce naznačujú, že  nezamestnanosť do konca budúceho roka by mala dosiahnuť 2,5 %, jadrová inflácia by mala pri tomto trende dosiahnuť do konca roka 1,5 %. To by znamenalo jeden z najväčších príbehov roku 2018. Krajina, o ktorej sa nikto nedomnieva, že by to mohla dosiahnuť ako jedna z prvých, nás nakoniec donúti prehodnotiť, ako je to v skutočnosti so spiacou infláciou inde. Podľa nášho názoru to urgentné nie je, ale prehodnotiť by sa to malo."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy