Európske banky ohrozuje pomalé znižovanie objemu zlých úverov

Pomalé znižovanie objemu problémových úverov môže podľa expertov čoraz viac ohrozovať európske banky.
„Pre mnohé banky nejde o nič menšie než o ich budúcnosť a dlhodobé prežitie,“ uviedol Philipp Wackerbeck z poradenskej firmy Strategy&, ktorá patrí skupine PwC. „Len ak sa teraz spustia potrebné opatrenia na odbúranie zlých úverov, banky budú môcť zlepšiť svoje finančné zdravie a koncentrovať sa na strategický a dlhodobý rozvoj.“
Desaťročie od poslednej finančnej krízy, ktorá vypukla v rokoch 2007/08, dosahuje objem zlyhaných úverov v portfóliách európskych bánk podľa výpočtu expertov vyše 1 bilión eur. Takéto problémové pôžičky obmedzujú ochotu finančných inštitúcií poskytovať nové úvery, čo spôsobuje, že ekonomike chýbajú dôležité finančné injekcie.
Najvyšší objem problémových úverov je v Taliansku (276 miliárd eur), najnižší vo Švédsku (11 miliárd eur). V Nemecku, ktoré je najväčšou európskou ekonomikou, ich hodnota predstavuje 68 miliárd eur.
„Vzhľadom na pretrvávajúco nízke úrokové marže a rastúce regulačné požiadavky je pre banky nevyhnutné, aby prijali potrebné opatrenia na odbúranie zlých úverov a rýchlo ich zrealizovali,“ uviedol Wackerbeck.

Súvisiace články

Aktuálne správy