Kabinet má rokovať o zmenách pri poskytovaní investičnej pomoci

Minister dopravy a výstavby Árpád Érsek by mal na rokovanie vlády predložiť návrh zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke.

Vláda by mala v stredu rokovať o návrhu zákona o regionálnej investičnej pomoci. Ako uvádza ministerstvo hospodárstva, k zásadným zmenám pri poskytovaní investičnej pomoci oproti súčasnosti patrí vypustenie požiadavky tvorby pracovných miest v priemyselnej výrobe. V oblasti technologických centier a centier podnikových služieb nahrádza podmienku zamestnania podielu vysokoškolsky vzdelaných ľudí podmienka vyplácania vyšších ako priemerných miezd v danom okrese. „Výraznou zmenou je taktiež modifikácia podmienky realizovania investičného zámeru na jednom mieste,“ uviedol rezort hospodárstva.

Poskytovanie investičnej pomoc sa má hodnotiť pravidelne na ročnej báze formou ex post analýzy. Ďalšie zmeny legislatívy súvisia so zmenou smerovania investičnej pomoci podľa potrieb Slovenska, a to tak z pohľadu typov investície, ako aj regionálneho rozmeru realizovania investičných zámerov. „Návrh zákona ďalej prináša sprísnenie hodnotenia investičných zámerov, sprehľadnenie podmienok poskytnutia investičnej pomoci, sprísnenie podmienok ich plnenia a presné definovanie krokov orgánov štátnej správy v prípade zistenia ich porušenia,“ dodáva ministerstvo.

Minister dopravy a výstavby Árpád Érsek by mal na rokovanie kabinetu predložiť návrh zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke. Nový zákon má komplexne riešiť problematiku podmienok prevádzky vozidiel v cestnej premávke v súlade s požiadavkami novej legislatívy Európskej únie. „Návrh zákona a jeho vykonávanie v praxi bude mať dopad na zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky, ochrany životného prostredia a rovnosti hospodárskej súťaže, aby sa vozidlá používali, len ak sú udržiavané na požadovanom stupni technickej spôsobilosti pre cestnú premávku,“ uviedlo ministerstvo dopravy.

Súčasťou stredajšieho rokovania vlády má byť aj návrh novely zákona o pozemkových spoločenstvách. Legislatívnym návrhom sa podľa rezortu pôdohospodárstva realizujú možnosti novej ústavnoprávnej ochrany poľnohospodárskej a lesnej pôdy. „Vytvárajú a posilňujú sa možnosti usporiadania vlastníctva spoločnej nehnuteľnosti, ako aj možnosti nadobudnutia vlastníctva podielov spoločnej nehnuteľnosti spoluvlastníkmi alebo samotným spoločenstvom,“ uviedlo ministerstvo. Tento krok má okrem iného pôsobiť proti nadobúdaniu vlastníctva týchto podielov v prospech tretích osôb, ktoré získavajú vlastníctvo lesných pozemkov so špekulatívnymi zámermi.

Súvisiace články

Aktuálne správy