Vysokopostavený úradník ECB: 20 bánk už požiadalo o nové licencie kvôli Brexitu

, businessinsider Foto: SITA/AP

Poskytovatelia finančných služieb mimo EÚ musia požiadať o vydanie novej licencie ak chcú svoje služby ponúkať v rámci bloku aj po Brexite. Veľké banky pravdepodobne prepustia niektorých zo svojich zamestnancov vo Veľkej Británii.

Asi dvadsať veriteľov požiadalo o nové bankové licencie keďže sa už pripravujú na zmenu v oblasti európskych finančných služieb po Brexite. "Je to asi 20 žiadostí, ktoré sa v súčasnosti posudzujú," uviedla podľa správy vo Financial Times Daniele Nouyová, ktorá je predsedníčkou dozornej rady ECB. "Aj keď ešte asi podpísané nie sú, ide však o celkom komplexnú aplikáciu, ktorú možno veľmi rýchlo formalizovať."

Podľa súčasných pravidiel je Británia pod jurisdikciou tzv. Finančného pasu – súboru pravidiel a nariadení, ktoré umožňujú britským finančným firmám prístup k zákazníkom v celej Európe. Mnohí veritelia, ktorí nie sú členmi EÚ, používajú pas na prevádzku v Spojenom kráľovstve a následne predávajú svoje služby 28-ke krajín bloku. Keď však Británia opustí EÚ, je takmer isté, že stratia práva, ktoré sú pevne spojené s členstvom na jednotnom európskom trhu. Výsledkom je, že veľkí veritelia – najmä tí z USA a Japonska – sa pripravujú na vytvorenie nových uzlov v kontinentálnej Európe, aby mohli bez problémov naďalej slúžiť svojim zákazníkom v Európe.

Banky potrebujú aspoň jeden rok na vytvorenie plne fungujúcich pobočiek a dcérskych spoločností v Európe na udržanie svojich aktivít, to je dôvod, prečo celý proces spúšťajú už teraz.

Nouyová je šéfkou jednotného mechanizmu dohľadu, ktorý má konečný dohľad nad udeľovaním bankových licencií všetkým členským štátom eurozóny. Čiže má najväčšie slovo pri udeľovaní nových licencií, ktoré banky potrebujú po Brexite.

Očakáva sa, že najväčší poskytovatelia úverov  v dôsledku Brexitu presunú zamestnancov z Veľkej Británie. Štyri veľké japonské banky, MUFG, Nomura, Daiwa a Sumitomo Mitsui už oznámili svoje nové ústredie v EÚ, pričom tri z nich si vybrali Frankfurt a jedna (MUFG) sa rozhodla pre holandský Amsterdam. Americký gigant Citigroup tiež potvrdil, že do Frankfurtu pošle časť svojho personálu. Generálny riaditeľ Goldman Sachs Lloyd Blankfein nedávno oznámil, že v tomto meste "bude tráviť oveľa viac času".

Súvisiace články

Aktuálne správy