Maloobchodné tržby v eurozóne sa v septembri zotavili

Medzimesačne sa maloobchod eurozóny v septembri zväčšil 0,7 % po augustovom oslabení o 0,1 %, slovenský maloobchod v septembri medzimesačne vzrástol o 0,8 % po posilnení o 1,1 % v predošlom mesiaci.

Sezónne upravené tržby maloobchodu eurozóny v septembri medzimesačne posilnili o 0,7 percenta po augustovom poklese o 0,1 percenta. V rámci celej 28-člennej Európskej únie sa tržby maloobchodu v septembri medzimesačne zvýšili o 0,3 percenta po augustovom raste o 0,5 percenta. Medziročne sa kalendárne upravené maloobchodné tržby v eurozóne zväčšili o 3,7 percenta a v rámci celej EÚ o 3,5 percenta. Vyplýva to z odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval v utorok.

Slovenský maloobchod sa v septembri podľa kalendárne a sezónne upravených údajov medzimesačne zväčšil o 0,8 percenta po augustovom posilnení o 1,1 percenta. Medziročne sa kalendárne upravené slovenské maloobchodné tržby v septembri zvýšili o 7,4 percenta. V rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, sa maloobchod v septembri medzimesačne najviac zväčšil v Írsku (1,4 %), Dánsku a Luxembursku (zhodne 1,3 %) a vo Francúzsku (1,2 %). Najvýraznejšie medzimesačné oslabenie maloobchodu evidovali vo Veľkej Británii (-2,2 %), Chorvátsku (-1,9 %) a v Litve (-1 %).

Medziročne sa septembrové maloobchodné tržby v rámci krajín Európskej únie, z ktorých boli údaje k dispozícii, najvýraznejšie zvýšili v Rumunsku (14 %), na Malte (9,8 %) a v Írsku (8,2 %). Oslabenie maloobchodu v septembri v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka evidovali v Luxembursku (-25,3 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy